Neplaćanje pretplate – izvršitelj na vratima?

VIDEO K9: Građani koji uz uredno plaćanje računa za struju izbegavaju da plate TV preplatu, žive u zabludi da njihov postupak ne može biti sankcionisan, kažu u Udruženju za zaštitu prava potrošača Prosperitet.

0
598

Postoji, naime opasnost da izbegavanjem plaćanja TV pretplate možete imati posla sa izvršiteljima ili isključeni sa elektro-mreže.

Kakve su posledice neplaćanja TV pretplate, iako se redovno izmiruju obaveze za potrošnju električne energije, pitanje je koje građani često postavljaju.

“Tačno je da mogu da isključe struju iako ste platili račun za električnu energiju uredno, što je apsolutno van svake pameti, tačno je da gubite pravo na benefit onaj od 5%, ako redovno plaćate svoje račune, neće vam se umanjiti, ako prethodni mesec ste platili 100% iznos računa za utrošenu električnu energiju, a ukoliko niste platili taksu na TV pretplatu”, rekao je Radomir Ćirilović, iz Udruženja Prosperitet. 

S obzirom da se radi o potpuno različitim preduzećima i pruženim uslugama, Ćirilović je uveren da bi Ustavni sud oborio ovakve odluke, ali dok se to ne desi, potrošači su obavezni da plaćaju kompletan račun, ukoliko ne žele da snose neprijatne posledice.

Tim povodom Prosperitet se putem obrasca o dobijanju informacija od javnog značaja obratio i EPS-u, odakle je, prema rečima Ćirilovića, nakon dužeg vremena stiglo njihovo tumačenje obaveze potrošača.

“Usledio je nakon toga odgovor, gde oni tvrde da, ukoliko ne plaćate TV pretplatu, ili ste preskočili jedan mesec, a platili ste račun za struju, oni vas duže kao da ste dužni za električnu energiju, što u skladu sa Zakonom o izvršenju i Zakonom o obligacionim odnosima i drugim važećim propisima, oni mogu čak pokrenuti postupak prinudne naplate ukoliko to budu želeli i hteli”, naveo je Ćirilović. 

Prema ovakvom, kako je naveo, neverovatnom tumačenju zakonskih odredbi, građanima se može desiti da, ako preskoče plaćanje TV pretplate prilikom izmirenja obaveza za električnu energiju, njihov slučaj bude prosleđen javnom izvršitelju, ili im isključe struju.

“Znači, oni po zakonu imaju pravo da nakon 2 meseca neplaćenog računa da vas procesuiraju do javnog izvršitelja. Što znači da vas onda javni izvršitelj uzima u postupak, pa će vas taj, što oni kažu, simbolični iznos, ali kad uzmete u obzir broj konzumenata to nije uopšte malo, možete doći u situaciju da ćete za iznos TV pretplate nakon obavljenog postupka da platite 50 hiljada dinara, ili čak da im možda padne na pamet da vas isključe sa električne energije”, rekao je Ćirilović. 

Zakonske odredbe su, zaključio je Ćirilović, nažalost protumačene tako da je plaćanje računa za utrošenu struju i TV pretplate neodvojivo i da se to računa kao obaveza potrošača, bez obzira da li je u pitanju kilovat ili ekran.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.