(Ne)osvetljeni biciklisti

VIDEO K9: Manje od polovine biciklista u Novom Sadu je adekvatno osvetljeno, kažu u Novosadskoj biciklističkoj inicijativi koja je i ove nedelje delila svetla našim sugrađanima biciklistima.

0
91

U akciji Udruženja Novosadska biciklistička inicijativa, održanoj u ponedeljak, biciklistima iz našeg grada podeljeno je 70 svetala i 40 katodioptera.

Ovo je treći put ove godine da udruženje deli prigodna osvetljenja novosadskim biciklistima, tako sa su u prve dve akcije podelili 160 svetala, a sada su po prvi put delili i katodioptere, tzv. „mačje oči“.

Prema izveštaju policije, u prvih devet meseci ove godine zbog vožnje bez svetla podneto je oko 1.000 prekršajnih prijava protiv novosadskih biciklista, kaže Marko Trifković, predsednik NS biciklističke inicijative, te dodaje da se kazne kreću od 3.000 dinara do čak 1.000 evra.

Prema istraživanju Novosadske biciklističke inicijative iz 2012. godine, u Novom Sadu je bilo oko 10 hiljada biciklista i tada je evidentirano da gotovo polovina nije imala svetla, a samo je četvrtina imala pravilno postavljeno osvetljenje. Međutim, kako kaže Trifković, već u sledećem istraživanju, sprovedenom 2018. godine, situacija je bila bolja.

Prema njegovim rečima, većina bicikala koji učestvuju u saobraćaju nisu tehnički ispravna, odnosno, nisu u skladu sa onim što propisuju pravni akti. Stoga, Novosadska biciklistička inicijativa godinama radi na podizanju svesti biciklista o ovom problemu i do sada su osvetlili više od 1000 dvotočkaša.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.