Neophodan dijalog o izborima

VIDEO K9: Nakon sastanka vlasti i opozicije koji je juče iznenadio sve, a ponajviše, izgleda medije, organizatori skupa najavljuju da će ovih dijaloga u formi okruglih stolova biti još. Okrugli stolovi su, kako kažu, zamišljeni kao moderirane debate bez prisustva medija, uz primenu Četam haus pravila koja predviđaju da učesnici debate ne saopštavaju javnosti sadržaj izjava ostalih učesnika.

0
187

Nakon jučerašnjeg zatrvorenog sastanka predstavnika vlasti i opozicije uz prisustvo civilnog sektora na okruglom stolu o izbornim pitanjima održanom na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, danas su se oglasili organizatori skupa, Fond za otvoreno društvo i Fakultet političkih nauka.

Na sastanku, koji je, kako navode pojedini mediji, bio žustar, ali konstruktivan, dogovoreno je da se razgovori nastave jer je važno, smatraju organizatori, pokrenuti širok dijalog o izborima u Srbiji, koji bi mogao da obezbedi unapređenje pojedinih delova izbornog procesa i uslova i pre održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora.

Sastanak u Beogradu pozdravio je u našoj emisiji Otvoreni ekran i Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd, uz ocenu da je razgovor neophodan, bez obzira na politiku koju zastupaju, sve različitosti koje postoje među sagovornicima.

“Zašto oni koji su, na kraju krajeva bili na ovom sastanku dozvoljavaju sebi da druge etiketiraju, to nije tema, ali sam ja srećan što je počelo da se razgovara. Da li će razgovori da dođu do nekih dogovora, to je već neka potpuno druga stvar”, izjavio je Šapić.

Sastanku u Beogradu su prisustvovali ministar policije Nebojša Stefanović, poslanici Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, kao i poslanica u Skupštini Srbije Marinika Tepić.

Takođe, sastanku su prisustvovali i predstavnici civilnog sektora – predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht i Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno društvo, koji je moderirao okrugli sto, a prisutan je bio i Bojan Klačar iz Cesida.

Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke koja je pozvana, nije bio prisutan, ali o sastanku je izneo svoj stav da je u tim razgovorima neophodan posrednik .

“Iz vlasti mora da bude neko kredibilan, iole pristojan, ko nije etiketirao i vređao opoziciju”, smatra Tadić.

U saopštenju organizatora beogradskog skupa navodi se da su na prvom, uvodnom okruglom stolu učesnicima ponuđene analize izbornog procesa sa problemima koje bi trebalo rešiti, uvažavajući princip da se izborni proces ne menja u izbornoj godini.

Oni su su najavili da će nastaviti da organizuju sastanke predstavnika vlasti i opozicije o izborima a da će teme narednih razgovora biti finansiranje kampanje, pristup medijima, birački spisak i izborna administracija, kao i obezbeđivanje biračkog prava svim građanima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.