(Ne)odgovorni po službenoj dužnosti

VIDEO K9: Šestu godinu nakon tragedije u Kontrastu roditelji i rodbina šestoro mladih, nastradalih u požaru, čekaju da pravda bude zadovoljena. Bez obzira na odluke Tužilaštva, roditelji nikada neće odustati od zahteva da svi odgovorni za ovu tragediju budu adekvatno kažnjeni, rekao je u emisiji Otvoreni ekran Branko Miladinović iz Udruženja građana Istina – Tamarini zakoni.

0
466

Novosadsko tužilaštvo stvorilo je privid da će odgovorni za tragediju u Kontrastu biti kažnjeni, naveo je Miladinović, govoreći o tome dokle se stiglo u postupku u ovom slučaju.

“I da kazne one koji su prouzrokovali ovakvu tragediju, četvrtu po redu ovde u Novom Sadu. Znači, to su isti ljudi kojima je poverena jedna zaista značajna funkcija, da se brinu o bezbednosti mladih, protivpožarni inspektori, građevinski inspektori, turistički inspektori i tako dalje. Tako da smo se zadržali, praktično, na procesuiranju fizičkih lica, vlasnika, dva zakupca i električara koji je tu obavljao određene poslove u smislu nadzora elektrike u datom objektu Kontrast”, rekao je Miladinović.

Kontrast jeste imao veliko energetsko opterećenje, što je nalazima veštaka potvrđeno, rekao je Miladinović, podsetivši da su izrečene kazne za ta četiri fizička lica od kojih neki i izdržavaju svoje kazne. Oni, međutim, smatra Miladinović, nisu jedini krivci za tragediju u Kontrastu.

“Tužilaštvo, praktično, ništa nije uradilo da se odgovorna, ovlašćena lica iz organa uprave, kao što je novosadska Uprava za vanredne situacije, protivpožarni inspektori kontrole i nadzora objekata koji su ovaj objekat nadzirali minimalno dva puta godišnje, zatim građevinski inspektor, turistički inspektor, ništa nisu uradili po tom pitanju. Kad kažem ništa, to znači da nisu istragu uradili, da nisu angažovali veštake da utvrde pravo stanje stvari”, kazao je Miladinović.

Tužilaštvo je po službenoj dužnosti pokrenulo tri postupka protiv inspektora građevine, turističke i inspektora Sektora za vanredne situacije. Postupci protiv njih su puni propusta, tvrdi Miladinović, počev od kvalifikacije dela za koje se terete.

“I sada dolazimo u situaciju da tužioci kvalifikuju taj nemar, taj nesavestan rad u službi, jer su prouzrokovali štetu svima, i državi i svima nama, oni jednostavno kvalifikuju to kao zloupotrebu službenog položaja, kao na primer da su doprineli sticanju enormnih sredstava, a to trebate dokazati. To uopšte nije dokazivano u postupku”, rekao je on.

Uprkos desetima odbačenih podnesaka i tužbi, roditelji tragično nastradalih neće odustati bez obzira na odluke tužilaštva i sudova, istakao je Miladinović.

On je najavio da će uputiti poziv svim udruženjima građana u Srbiji kako bi im se pridružili u inicijativi za uspostavljanje “nezavisnog regulacionog tela koje će kontrolisati rad tužilaca u sudija”, kako bi generacijama koje dolaze povratili neke moralne vrednosti i kako bi bar one mogle da žive u civilizovanom društvu.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.