“Neoavangarda: Glas iz vremena”

VIDEO K9: Međunarodna konferencija „Neoavangarda: glas iz vremena“ posvećena neoavangardnoj književnosti održana je prošlog vikenda u Kulturnoj stanici „Svilara“ u organizaciji izdavačke radionice Futura publikacije sa Pen-centrom, a u okviru projekta „REKA – Jedna drugačija dunavska antologija“.

0
52

Nova umetnička praksa, neoavangarda, tekstualizam, konceptualna umetnost, termini su koji su obeležili događanja na jugoslovenskoj umetničkoj sceni tokom šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka.

Ova tema bila aktuelna na Međunarodnoj konferenciji „Neoavangarda: glas iz vremena“ koja je održana prošlog vikenda u Kulturnoj stanici „Svilara“ u organizaciji izdavačke radionice Futura publikacije sa Pen-centrom. Konferencija je deo projekta „REKA – Jedna drugačija dunavska antologija“ koji sufinasira Evropska prestonice kulture.

Nove umetničke prakse, istovremeno, ali i sasvim decentralizovano, nastaju u Ljubljani, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Zagrebu i nešto kasnije i u Beogradu. Jedni od zastupnika ove vrste umetnosti u našem gradu, koji danas deluju i na drugim poljima su, kako je rekao, Slobodan Tišma i Vladimir Kopicl.

Nova umetnička praksa pokretala je ontološka, epistemološka i institucionalna pitanja u umetosti i nastojala je da preformuliše tradicionalna shvatanja osnovnih pojmova kao što su umetničko delo, umetničko stvaranje, institucionalni karakter umenika/ce, uloga i modeli recepcije, status kritike, galerije, muzeja… Ova praksa inicirala je nove modele ponašanja i strategije življenja i stoga se istovremeno konstituisala i kao društvena praksa.

Neoavangarda živi i danas pa, iako manje popularna od nekih drugih vrsta umetnosti koje su masovno prihvatljive, ipak je veoma uticajna, a najbolje je prepoznaju i prihvataju mladi ljudi, zaključio je Relja Dražić, urednik i prevodilac edicije Nojzac.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.