(Ne)mogući sukobi na Balkanu

VIDEO K9: Učestalo raspirivanje međudržavnih razmirica na Balkanu i stvaranje atmosfere napetosti u kojoj su naizgled mogući i ozbiljniji sukobi uzrokuje neodmeren rečnik političara koji su na sceni poslednjih četvrt veka, smatraju gosti emisije Press presek. Sudeći, međutim, prema ranijim iskustvima, kako su ocenili, bez obzira na volju naroda, takvi sukobi bi malo kome bili iznenađenje.

0
410

Zategnuti odnosi Srbije i Hravatske, otvreno pitanje Kosova i Metohije, loši odnosi sa susednom Albanijom, ali i povremena retorika političara koju zdušno prenosi većina medija, u javnosti stvaraju utisak nestabilnosti i uvek mogućih novih sukoba.

Mediji su u ovom slučaju odgovorni koliko i glasnici koji su u srednjem veku donosili loše vesti, smatra urednik novosadskog portala Mediagroup021.rs, novinar Slobodan Jovanović, a mi u Srbiji, kao i komšije u okruženju, kako je rekao, morali bismo da realno sagledamo “koliki smo i koliko vredimo”.

“Poslednjih 25 godina, četvrt veka mi živimo u fazonu ‘pazi leđa!’ na prostoru bivše Jugoslavije ili, kako se to danas kaže, regiona. Tako da, sukobi su izvesni i neizvesni. Može biti, a i ne mora da znači. I ne bi me iznenadilo da do nečega dođe. E, sad, mi smo skloni da malo predimenzionišemo i sebe, a i druge da potcenimo i onda dođemo do problema da se malo, kao onaj miš kome su dali votku, pa je ne znam šta, pa je na kraju izazivao mačku da se bije”, naveo je Jovanović.

S obzirom na glavne aktere koji odlučuju u zemljama u okruženju, na Balkanu je moguć suživot, ali su veoma mogući i sukobi, smatra predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša. Narodi sa ovih prostora, kako je naveo, treba da preuzmu odgovornost i da krenu u novu, bolju, budućnost koja je moguća.

“Mi stalno govorimo i polazimo od činjenice šta nećemo, a nikako da pođemo od činjenice šta, zapravo, mi hoćemo. Ako gledamo ljude na ovim prostorima, mislim da mi hoćemo zajednički suživot, što je veoma moguće, ali je isto tako veoma moguće da dođe i do tih sukoba”m kazao je Beriša.

Građanima Srbije nije do ratovanja, smatra Jovanović, koji podseća da je za rat potrebna vojska, a da su građani naše zemlje pre oko sedsam godina dali prećutnu saglasnost na ukidanje obaveznog služenja vojnog roka. On je zaključio da oružjem zveckaju ljudi koji su na političkoj sceni već dve i po decenije, te da je vreme za smenu generacija kako bi moglo doći do suštinskih pozitivnih promena na ovim prostorima.

Kompletnu emisiju “Press presek” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.