Nemarno ili po zakonu?

VIDEO K9: Sugrađanka Snežana Gut obratila se našoj redakciji povodom, kako je navela, velikih nepravilnosti i nezakonitosti sa prevelikim računom za vodu koji joj je pristigao pre šest meseci, a koji je, navodno, uzrokovala razlika u ceni količine vode koju su plaćali i one koja je realno potrošena. Razlika je ustanovljena nakon kontrolnog očitavanja vodomera, a u Vodovodu i kanalizaciji tvrde da pri tom nikakvih nepravilnosti i nezakonitosti nije bilo.

0
949

 Da ima problem sa JKP Vodovod i kanalizacija, sugrađanka Snežana Gut saznala je u martu ove godine, kada joj je stigao račun za vodu u visini od preko 34.000 dinara, kako je navela, za preko 500 m3 potrošene hladne vode za taj mesec.

 

“Moj otac je bio samočitač do 2015. godine, februara meseca. Kada je preminuo, mi smo, zaista, zaboravili da očitavamo i, prosto, nije to bila naša obaveza”, priča Snežana Gut, sugrađanka sa Telepa.

Ona dodaje da su redovno plaćali račune koji su stizali iz meseca u mesec na potrošnju vode koja se prepisivala, odnosno za 20m3, sve do marta ove godine kada je došla kontrola i registrovala utrošak vode.

Tada, tvrdi Gut, nisu bili obavešteni o količini utrošene vode, a nakon tri dana radnici Vodovoda su uklonili vodomer.

“Kada su uklonili sat, tek posle mesec dana smo dobili račun na nekih 34.000 dinara, što je nama bilo mnogo. Osporavamo, zato što mi tu vodu nismo potrošili. Išli smo da se žalimo, rekli su nam da smo samočitači, ali bez obzira, dve godine prepisivati potrošnju vode, znači, dve godine niko iz Vodovoda nije dolazio da proverava vodomer”, kaže Gut. 

Sporan je i vodomer, tvrdi naša sugrađanka, jer je izveštaj o njegovoj zameni bez stanja državnog žiga koji su, kako je rekla morali da ubeleže, a prema saznanjima porodice Gut, žig na vodomeru je istekao pre skoro dve godine, na što su takođe uložili žalbu.

“Čak su i izrekli neistinu da nisu mogli da očitavaju vodomer. Uvek, znači, u svako doba možete doći, moja majka je kod kuće, ima 75 godina. Nadalje su isto očitavali, ali mi ne trošimo 40 kubika, nego upravo od 15 do 20”, navela je ona. 

Po ovom pitanju obratili smo i JKP Vodovod i kanalizacija, iz kojeg je stigao odgovor da je, kako navode, na lični zahtev stranka (Snežana Gut) do februara 2015. godine sama očitavala i prijavljivala stanje na vodomeru, te da su u martu 2017. godine, po prijavi stranke, poslali kontrolu koja je ustanovila da postiji velika razlika u potrošnji.

PRIJAVLJIVANA MANJA POTROŠNJA?“Pretpostavljamo da je u periodu redovnog očitavanja koje je stranka na lični zahtev sama vršila, prijavljivana manja potrošnja od realno utrošene vode. 3. avgusta 2017. godine, Republički tržišni inspektor je, po prijavi pomenute stranke, izvršio kontrolu rada JKP „Vodovod i kanalizacija“ i ustanovio da je potrošaču bilo omogućeno da sam prati i prijavljuje utrošenu vodu, te da se isti javio tek kada je nastupio kvar na vodomeru.”JKP Vodovod i kanalizacija

U saopštenju stoji i da je u zapisniku konstatovano da ekipama Vodovoda nije bilo omogućeno čitanje vodomera u spornom periodu i iz tog razloga je vršena naplata akontacija.

Takođe, kako je navedeno, zapisnikom je ustanovljeno da nisu uočene nepravilnosti, nezakonitosti i nedostaci u radu ovog javno komunalnog preduzeća.

Prevelika razlika između, navodno, stvarne količine koju je utvrdila kontrola i onoga što su plaćali tokom spornih 25 meseci, bila je razlog i za brojne žalbe porodice Gut upućene ombudsmanima na svim nivioma, koje nisu dale rezultata, te su čitavu stvar prepustili advokatu i nadaju se rešenju u njihovu korist.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.