Nemanja Najvirt – girevoj šampion

VIDEO K9: Srbija ima svetskog šampiona u Girevoj sportu u disciplini Long Cycle 28 kg, a on je naš sugrađanin Nemanja Najvirt koji je ovu laskavu titulu osvojio na nedavno održanom Svetskom prvensvtu u Novom Sadu.

191

Svetsko prvenstvo u Girevoj sportu 2019. održano je u Novom Sadu, po prvi put u Srbiji prošlog vikenda, od 6. do 10. novembra uz učešće više od 500 takmičara iz 30-ak zemalja.

Srbiju je na ovom takmičenju predstavljalo 11 takmičara, od kojih su 2 žene, koji su osvojili u pojedinačnom delu 5 zlata, 2 srebra i 5 bronzi, dok su ekipnoj konkurenciji naši takmičari zuzeli 3 mesto u osvojenim medaljama, posle Rusije i Amerike.

Novi svetski girevoj šampion u disciplini Long Cycle 28 kg u ovom sportu je naš sugrađanin Nemanja Najvirt, inače i državni prvak, koji je za 10 minuta uspeo da izbaci “zvono” čak 62 puta jednom rukom. Najvirt nam je rekao nešto više o ovom kod nas malo poznatom sportu.

“Ovaj sport datira još iz carske Rusije. Prva takmičenja su u Rusiji krenula još 1946. godine. A kod nas nekih pet, šest godina tek postoji ovaj sport. I naš trener je uspeo da dovede taj sport u Srbiju i da napravimo tako jedno veliko prvenstvo”, rekao jeNajvirt.

Nemanja kaže da se oduvek bavio sportom, prvo veslanjem, a zatim i kikboksom, a na inicijativu supruge krenuo je da se bavim girevoj sportom.

“Girije su ustvari ruska zvona. Ima različite kilaže, boje i predstavlja različite kilaže. Na svetskom prvenstvu se takmiči sa 24 kilograma. One su zelene. Sa 28, one su narandžaste i sa crvenim 32 kilograma. Znači, to govorim za muškarce, žene imaju manje kilaže. Šesnaesticu, one su žute boje i plave boje su 12 kilograma”, naveo je on.

Prema njegovim rečima, ovaj sport je vrlo težak i naporan i iziskuje mnogo treniranja.

“Prvo morate imati i fizičku kondiciju i snagu, a onda morate biti mentalno jaki u glavi. Jer, mi kad se takmičimo svi se borimo sa sopstvenim glavama da ne ispustimo taj giri, jer dolazi do krize na nekih pet do šest minuta. Tako da je užasno naporan i zahtevan sport”, istakao je Najvirt.

Najvirt je najavio i Kup Srbije koji će biti održan u Pećincima početkom decembra, nakon čega slede pripreme girevojaca za narednu godinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.