Nemačka ambasada: Sa kosovskim pasošem od 1. januara u EU, osim u Španiju

Nemačka ambasada u Prištini je saopštila da će nosioci kosovskih pasoša od 1. januara 2024. moći da putuju u šengensku zonu bez viza za kratkoročne boravke, međutim, bezvizni režim neće važiti i za Španiju jer ova zemlja ne priznaje kosovske pasoše.

0
17

Kako je saopšteno na sajtu ambasade Nemačke, putovanja bez vize biće moguća za kraći boravak, uglavnom turistički, u svrhu posete prijateljima ili porodici, prisustva kulturnim ili sportskim događajima, poslovnim sastancima, za lečenje, kao i za kratkoročne obrazovne programe kao što su seminari, konferencije, radionice, letnje škole i slične aktivnosti.

Bez vize je omogućen boravak u šengenskoj zoni u trajanju od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

S važećim kosovskim biometrijskim pasošem bez vize će od Nove godine moći da se putuje u zemlje EU: Austriju, Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Kipar, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Nemačku, Grčku, Mađarsku, Italiju, Letoniju, Litvaniju , Luksemburg, Maltu, Holandiju, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju i Švedsku.

Bezvizni režim obuhvata i zemlje koje nisu članice EU, ali su deo šengenskog prostora – Švajcarsku, Norvešku, Lihtenštajn i Island.

Putovanja bez vize u Španiju neće biti moguća, naveli su iz ambasade Nemačke. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.