Nema zapošljavanja u rubnim opštinama

VIDEO K9: Uprkos ulaganjima države u infrastrukturu u rubnim nerazvijenim opštinama u kojima žive nacionalne manjine, u njima nema novih radnih mesta. Ovo je pokazalo istraživanje Centra za regionalizam koje je prezentovano danas na konferenciji održanoj u Novom Sadu.

0
125

Istočni Banat je jedan od najnerazvijenijih područja Vojvodine i naseljen je nacionalnim manjinama, pokazuju istraživanja Centra za regionalni razvoj predstavljena na Konferenciji “Ekonomski podsticaj nerazvijenim opštinama i položaj nacionalnih manjina”.

Problemi nacionalnih zajednica u ovim sredinama su najčešće isti, jer ekonomaska nerazvijenost podjednako pogađa i pripadnike većinskog i manjinskog naroda.

Osnovni cilj jednogodišnjeg istraživanja Centra za regionalizam bio je da utvrdi u kojoj meri Srbija ispunjava obaveze iz Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, posebno kroz ulaganja u nerazvijena područja i u kojoj meri se to odrazilo na poboljšanje njihovog ekonomskog položaja.

Naša zemlja je u ovom nastojanjima koristila programe prekogranične saradnje, rekao je državni sekretar prici Ministarstvu uprave i lokalne samouprave.

Jedna od preporuka je poštovanje Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja u korelaciji sa etnički senzibilisanim programima razvoja.

Ekonomski parametri razvijanosti važni su i za druge rubne delove Srbije u kojima žive nacionalne manjine, kažu u Službi Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Istraživanjem Centra za regionalizam obuhvaćeno je 10 nerazvijenih pretežno multietničkih opština, Alibunar, Bujanovac, Vlasotince, Dimitrovgrad, Žagubica, Negotin, Nova Varoš, Plandište, Prokuplje i Tutin, u kojima živi više od 240.000 stanovnika, od kojih preko 63.000 pripadnika nacionalnih manjina.

Uprkos podsticajnim ulaganjima, podaci govore da da ove opštine nisu promenile stepen razvijenosti i njihov bruto proizvod decenijama se kreće 50-80% u odnosu na republički prosek, što ukazuje na njihov težak položaj i potrebu stvaranja dodatnih mera za njihov ekonomski razvoj.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.