Nema pojačane radijacijie u Srbiji

VIDEO K9: Građani Srbije nemaju razloga za zabrinutost kada je reč o gama zračenju na području naše zemlje, kao i na teritoriji Evrope, saopšteno je iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

0
26

“U protekla 24 sata, prema podacima sa mernih stanica sistema za rano upozoravanje Republike Srbije na nuklearni ili radiološki akcident, Evropske mreže za razmenu radioloških podataka (EURDEP) i portala za razmenu informacija o nuklearnim događajima Međunarodne agencije za atomsku energiju, nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja na teritoriji naše zemlje kao ni na teritoriji Evrope, te nema razloga za zabrinutost građana”, izjavio je Slađan Velinov direktor nacionalnog Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost , a povodom, kako je naveo, učestalih upita građana i medija i tendencioznog širenja netačnih informacija na društvenim mrežama i putem drugih sredstava komunikacije.

Sve do sada izmerene vrednosti jačine doze gama zračenja u Srbiji u skladu su sa varijacijama prirodnog zračenja i odgovaraju lokaciji mernog instrumenta i očekivanim sezonskim fluktuacijama, a prosečne vrednosti jačine ambijentalne ekvivalentne doze gama zračenja za Srbiju kreću se u intervalu od 0,10 do 0,15 µSv/h, dodaje se u saopštenju.

Prema podacima ukrajinskog nuklearnog regulatornog tela od 27. februara, u Kijevu je pogođeno skladište radioaktivnog otpada kijevskog ogranka državnog specijalizovanog preduzeća “Radon”. Kasnije u toku dana pregledom je ustanovljeno da nema vidljivih oštećenja skladišta i da nije došlo do ispuštanja radioaktivnih materija u životnu sredinu. Velinov je izjavio da je automatski sistem za monitoring radioaktivnosti u ovom preduzeću ponovo u funkciji.

U saopštenju se navodi i da je od početka krize u Ukrajini, Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije u skladu sa svojim nadležnostima povećao stepen pripravnosti i kontinuirano vrši pojačane aktivnosti na praćenju nivoa radioaktivnosti u vazduhu na naše zemlje.

Od danas u podne će na zvaničnom sajtu Direktorat objavljivati jedine relevantne informacije vezane za nivoe doze gama zračenja na teritoriji Srbije i Evrope te će, ukoliko dođe do bitnih promena nivoa radioaktivnosti u vazduhu u odnosu na očekivane vrednosti građani biti trenutno obavešteni.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.