HLOR TREBA IZBACITI

Profesor PMF u Novom Sadu Božo Dalmacija, vodeći stručnjak u Srbiji za zaštitu i kvalitet vode za piće, kaže da nema ničeg spornog u nameri da se za dezinfekciju vode umesto hlora u celom novosadskom vodovodnom sistemu koristi hloragen. Kako kaže, aparat hloragen već se koristi u pojedinim delovima NS mreže.

674

Hlor nije optimalno rešenje i treba ga zameniti jer može biti opasan po okolinu – kaže Dalmacija i podseća da je za vreme bombradovanja šest tona hlora izvučeno iz Novog Sada da ne bi došlo do havarije u gradu.

Prema njegovim rečima, hloragen je aparat u kome se elektrolizom od natrijum-hlorida proizvodi natrijum-hipohlorit i hlor-dioksid, koji efikasno ubijaju mikroorganizme, možda i bolje od hlora.

– Aparat hloragen nije ništa novo i već se koristi u Novom Sadu u delovima mreže. Proizvodnja je veoma jednostavna, na licu mesta, i to od visoko kvalitetne kuhinjske soli koje ima na našem tržištu – objašnjava Dalmacija.

On, ipak, upozorava da novi sistem treba uvesti stručno.

– Mora se uraditi ozbiljna studija, uvažavajući sve rizike i mogućnosti. Na osnovu takve studije onda se odlučuje da li će se zadržati stari sistem sa hlorom ili će se uvoditi novi sistem – kaže Dalmacija.

S druge strane, u JKP “Vodovod” juče su još jednom potvrdili da je sistem vodosnabdevanja pouzdan i siguran i da građani nemaju nikakvog razloga za brigu.

– Upravo je Bjelajac 2010. naručio i platio idejni projekat za novu tehnologiju koju kritikuje. Novi sistem funkcioniše od 2011. u nekoliko podstanica. Uveden je i u skoro 80 vodovoda u gradovima poput Subotice, Smedereva i Sremske Mitrovice – saopštavaju iz ovog preduzeća i podsećaju da je gasni hlor u Srbiji, kao i u EU, okarakterisan kao toksična materija.

Bjelajac ne spori da je on inicirao idejni projekat, ali sumnja u znanje i stručnost sadašnjeg rukovodstva, pa zbog toga veruje da novi sistem neće biti adekvatno primenjen

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.