NEMA NOVIH USLOVA U PROCESU PRIDRUŽIVANJA

Evropska Unija ne postavlja nove uslove za napredak u procesu pridruživanja, ali da bi trebalo razjasniti detalje u vezi sa primenom Briselskog sporazuma, rekla je nakon sastanka sa funkcionerima Evropske unije u Briselu ministarka bez potfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

325

Puna primena Briselskog sporazuma ne može biti uslov za otvaranje poglavlja 35, jer Srbiji niko nije jasno objasnio model kako će se to poglavlje otvoriti, a naš stav je da treba da sednemo svi zajedno da to razjasnimo, rekla je ministarka Joksimović posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje u sedištu Evropskog saveta. Ona je naglasila da “Nema novih uslova, već samo standarda koje treba da dostignemo”.

Srbija je pomalo razočarana što ove godine nije dobila vremenski okvir za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, ali će to samo dati dodatni podsticaj za rad na evropskiim integracijama, smatra Jadranka Joksimović.

Očekuje se da će proces skrininga biti završen do marta sledeće godine i da će prva poglavlja uskoro biti otvorena.”EU ostaje naša srednjoročna i dugoročna strategija”, poručila je ministarka Joksimović i dodala da su u EU su zahvalni Srbiji na učesću u mirovnim operacijama u svetu i da prepoznaju jasnu evropsku orijentaciju kako na spoljnopolitičkom, tako i na unutrašnjem planu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.