Nema kandidature iz Vašingtona

VIDEO K9: Nakon višegodišnjeg delovanja u dijaspori i političkog sazrevanja, u Srbiji je ozvaničen politički Pokret Otadžbina koji, kako navode, okuplja ljude koji nikada nisu hteli da budu u politici. Kako je u emisiji Otvoreni ekran rekla prof. dr Mila Alečković, predsednica ovog pokreta, politikom su ipak počeli da se bave kako se ona ne bi bavila njima.

0
520

U decembru 2016. godine u otadžbini je ozvaničen Pokret “Otadžbina” koji je nastao pre nekoliko godina u srpskom rasejanju i na različite načine delovao u Evropi i svetu.

Pokret je, prema rečima njegove predsednice, zapravo sazrevao četvrt veka unazad kroz rad dijaspore u interesu matice Srbije.

“Zašto smo se uopšte registrovali? Ja sam se u mojim godinama odlučila da uđem u jednu politiku zemaljskog tipa, to je ona najniža ravan. Zašto? Ja sam stalno bila u meta-politici, ja sam profesor psihologije i psihopatologije, bili smo u raznim kulturnim događanjima, naučnim kongresima po svetu, sve se to tako odvijalo i svaki put kad nešto govorite vi, ustvari, govorite politički. Ako se vi ne bavite politikom, ona se, u svakom slučaju bavi vama, znamo da smo ‘političke životinje’ i svaki čovek je, negde, učestvovao u tim stvarima”, kazala je Alečković.

Silom prilika, tokom decenijskog delovanja u inostranstvu i humanitarnog rada, kako je navela, bila je prisiljena da se, htela – ne htela, morala da bavi politikom, brani stavove, agituje za Srbiju, kritikuje.

“Onda su me, naravno, moji prijatelji pitali ‘pa, hajde već jednom da krenemo u konkretnu bitku, ne možemo stalno da gledamo spolja, pa da kritikujemo.’ Intelektualci jesu stalno u nekoj meta-poziciji, ja znam da se svi mi gadimo te neke partijske politike. U prirodi stvaraoca je da ne voli politiku jer u politici često morate i da zaobilazite korupciju, prljave igre i tako dalje i to nije lako i svaki stvaralac beži od toga. Ali, dođe jedan trenutak u životu kada vi sebi kažete ‘ako sada ništa baš ne uradiš, ti ostaješ u poziciji nekoga ko samo kritikuje spolja.’ To je nepošteno”, rekla je Alečković.

Pokret “Otadžbina” okuplja stručnjake u svojim domenima koji su se u politiku upustili nakon dugo vremena, promišljanja i procena i koji, što je i jedan od uslova za pristupanje pokretu, nisu renije bili ni u jednoj partiji ili nekoj zvaničnoj poziciji. Razlog tome je taj što, smatra Alečković, treba i drugima dati šansu da deluju, a onima je, koji su već bili politički angažovani i pokazali za što su sposobni, vreme za odmor.

“To su ljudi koji imaju dosta životnog iskustva, koji nigde nisu do sada bili, koji nisu istrošeni i potrošeni, koji nisu preletači i koji su apsolutno novi. A nov ne znači mlad”, navela je Alečković.

Članovi pokreta su građani Srbije i povratnici iz rasejanja jer, stav je Alečković, da onaj ko se nije vratio u otadžbinu, nema šta da traži na izborima. Ona je zaključila da ‘nema kandidature iz Vašingtona’ i da onaj ko se bori za bolje sutra građana ove zemlje, mora biti licem u lice sa bedom i nevoljama naroda u čije ime želi politički da deluje.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.