Nema kandidature iz Vašingtona

VIDEO K9: Nakon višegodišnjeg delovanja u dijaspori i političkog sazrevanja, u Srbiji je ozvaničen politički Pokret Otadžbina koji, kako navode, okuplja ljude koji nikada nisu hteli da budu u politici. Kako je u emisiji Otvoreni ekran rekla prof. dr Mila Alečković, predsednica ovog pokreta, politikom su ipak počeli da se bave kako se ona ne bi bavila njima.

486

U decembru 2016. godine u otadžbini je ozvaničen Pokret “Otadžbina” koji je nastao pre nekoliko godina u srpskom rasejanju i na različite načine delovao u Evropi i svetu.

Pokret je, prema rečima njegove predsednice, zapravo sazrevao četvrt veka unazad kroz rad dijaspore u interesu matice Srbije.

“Zašto smo se uopšte registrovali? Ja sam se u mojim godinama odlučila da uđem u jednu politiku zemaljskog tipa, to je ona najniža ravan. Zašto? Ja sam stalno bila u meta-politici, ja sam profesor psihologije i psihopatologije, bili smo u raznim kulturnim događanjima, naučnim kongresima po svetu, sve se to tako odvijalo i svaki put kad nešto govorite vi, ustvari, govorite politički. Ako se vi ne bavite politikom, ona se, u svakom slučaju bavi vama, znamo da smo ‘političke životinje’ i svaki čovek je, negde, učestvovao u tim stvarima”, kazala je Alečković.

Silom prilika, tokom decenijskog delovanja u inostranstvu i humanitarnog rada, kako je navela, bila je prisiljena da se, htela – ne htela, morala da bavi politikom, brani stavove, agituje za Srbiju, kritikuje.

“Onda su me, naravno, moji prijatelji pitali ‘pa, hajde već jednom da krenemo u konkretnu bitku, ne možemo stalno da gledamo spolja, pa da kritikujemo.’ Intelektualci jesu stalno u nekoj meta-poziciji, ja znam da se svi mi gadimo te neke partijske politike. U prirodi stvaraoca je da ne voli politiku jer u politici često morate i da zaobilazite korupciju, prljave igre i tako dalje i to nije lako i svaki stvaralac beži od toga. Ali, dođe jedan trenutak u životu kada vi sebi kažete ‘ako sada ništa baš ne uradiš, ti ostaješ u poziciji nekoga ko samo kritikuje spolja.’ To je nepošteno”, rekla je Alečković.

Pokret “Otadžbina” okuplja stručnjake u svojim domenima koji su se u politiku upustili nakon dugo vremena, promišljanja i procena i koji, što je i jedan od uslova za pristupanje pokretu, nisu renije bili ni u jednoj partiji ili nekoj zvaničnoj poziciji. Razlog tome je taj što, smatra Alečković, treba i drugima dati šansu da deluju, a onima je, koji su već bili politički angažovani i pokazali za što su sposobni, vreme za odmor.

“To su ljudi koji imaju dosta životnog iskustva, koji nigde nisu do sada bili, koji nisu istrošeni i potrošeni, koji nisu preletači i koji su apsolutno novi. A nov ne znači mlad”, navela je Alečković.

Članovi pokreta su građani Srbije i povratnici iz rasejanja jer, stav je Alečković, da onaj ko se nije vratio u otadžbinu, nema šta da traži na izborima. Ona je zaključila da ‘nema kandidature iz Vašingtona’ i da onaj ko se bori za bolje sutra građana ove zemlje, mora biti licem u lice sa bedom i nevoljama naroda u čije ime želi politički da deluje.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.