Nema epidemije gripa

VIDEO K9: Epidemiološka situacija u Vojvodini uobičajena je za ovo doba godine, kažu u pokrajinskom Zavodu za javno zdravlje. Epidemije gripa još uvek nema, mada bi povratak dece u školske klupe mogao da utiče na trenutno stanje.

0
169

Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, od sredine decembra prošle do sredine januara ove godine zabeleženo je 23% posto više obolelih od zaraznih bolesti nego prethodne godine u isto vreme, što se ipak smatra uobičajenom epidemiološkom situacijom.

Kako navode u ovoj ustanovi, najčešća oboljenja među građanima su iz grupe respiratornih zaraznih bolesti.

“S obzirom da se nalazimo u zimskom periodu, dominiraju nam bolesti iz grupe respiratornih zaraznih bolesti, potom slede bolesti iz grupe crevnih zaraznih bolesti. Već godinama unazad dominiraju dve bakterije. To su Campylobacterija, Enteritis salmonellosa, zatim slede polno prenosive bolesti gde je prisutna jedna subregistracija obolelih”, izjavila je dr Smiljana Rajčević, iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Manji broj registrovanih polno prenosivih oboljenja od realnog stanja, kako je kazala, posledica je samih karakteristika bnolesti, kao i određenog stepena stigme i diskriminacije. Što se tiče gripa, intenzitet raširenosti virusa je još uvek nizak.

“Deca se vraćaju u vrtiće, vraćaju se u školske kolektive. Tako da možemo možda očekivati jedan rastući trend incidencije obolevanja, ali kažem ne možemo biti sigurni da će se to i desiti. Jedan od razloga je svakako i vakcinacija protiv gripa koja je završena za ovu sezonu u Domu zdravlja Novi Sad”, kaže dr Rajčević.

Prema njenim rečima, prvi put je primenjena takozvana kvadrivalentan avakcina koja primaoca štiti istovremeno od virusa tipa B i tipa A, pa je i to uticalo na smanjenu pojavu gripa.

U Institutu kažu da je infekcija virusom gripa tipa B do sada laboratorijski potvrđena kod 16 građana Vojvodine, a tipa A (X1H1) pdm09 kod dva pacijenta, a svi su dobrog opšteg stanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.