Nelegalna brana na Krivaji?

VIDEO K9: Akcija Ekološkog pokreta Srbobran koji od Voda Vojvodine traži da na brani na reci Krivaji obezbedi ispuštanje vode neophodne bar za održavanje biološkog minimuma u nizvodnom toku, rezultirala je podnošenjem krivične prijave protiv predsednika tog pokreta.

0
280

Problem sa vodostajem reke Krivaje prisutan je godinama u letnjem periodu, kada pada ispod biološkog minimuma, praktično prestaje da teče i dolazi do uginuća živog sveta u vodotoku, kažu u Ekološkom pokretu Srbobran.

Reč je o delu Krivaje nizvodno od brane u dužini od tridesetak kilometara, što je oko trećine ukupne dužine ove reke.

U poslednjih desetak dana došlo je, kako navode, do pomora ribe, uglavnom smuđa težine i preko 4 kilograma, o čemu, tvrde u ovom pokretu, imaju i snimke.

Dragan Kurjački iz Ekološkog pokreta Srbobran sumnja da je vodu iz akumulacije pre brane povlači jedna privatna firma koja je koristi za navodnjavanje kultura na svom poljoprivrednom dobru u Feketiću, što smanjuje količinu vode nakon otpuštanja. Obraćali su se bez uspeha, kako je rekao, inspekcijskom službama i Vodama Vojvodine.

Kurjački tvrdi i da je ova brana, koja je izgrađena pre više decenija, nelegalna.

Aktivisti Ekološkom pokretu Srbobran su nakon pomora ribe otvorili branu, zbog čega je protiv Kurjačkog, kao predsednika Pokreta, pokrenuta krivična prijava zbog ugrožavanja životne sredine.

Na ovu akciju odlučili su se, kaže Kurjački, kao opomenu nadležnima da rade svoj posao i obezbede ispuštanje vode u zakonom propisanim količinama, ali i da, kako je naveo, zaključaju branu ili obezbede kontrolu nad njenim korišćenjem.

Kurjački navodi i da će, ukoliko tužilac odluči da pokrene postupak, oni će uzvratiti kontratužbom po istim tačkama krivične prijave za koje njih terete.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.