Nekultura u kulturi

VIDEO K9: Kultura je osnovna ljudska potreba, ali je diskutabilno koliko je svako od nas konzumira i šta pod pojmom podrazumeva, rekao je autor knjige poezije "Zaboravljeni dečak" Saša Nišavić gostujući u emisiji Otvoreni ekran.

322

Kultura je velikom broju naših građana nedovoljno definisan pojam pod kojim podrazumevaju sadržaje bliske upravo njihovim afinitetima.

“Neki kulturu doživljavaju i kroz grozne rijaliti programe, sve ono što mediji puštaju oni shataju kulturom i nekim svojim pravom da to mogu da puštaju, da gledaju, da se zabavljaju. Iz toga proizilazi ono što je Dostojevski rekao, jer pustili smo da može sve po zakonu, ‘ako je sve dozvoljeno, onda Boga nema'”, rekao je Nišavić.

U negovanju kulturnog identiteta treba biti naročito oprezan, upozorio je Nišavić, jer je ovaj narod, kako je naveo, mukotrpno stvarao svoju državu, naciju i kulturu, da bi ih uništili rijaliti programima i sličnim sadržajima.

“Evo prilike da možda podržimo ministra Vukosavljevića, nisam ja nekakav pristalica ove vlade, ali on čovek pokušava i već je i napadnut, možda će ga neki tajkuni prije skloniti nego što će on napraviti nešto da se promeni u tom javnom servisu, koji neopravdano dobijaju neke frekvencije, nezasluženo. Je li to trba da nam vaspitava našu omladinu, našu decu”, kazao je Nišavić.

Slavomir Saša Nišavić rođen je 1959. godine u Bijelom Polju, studirao je na Filozofskom fakultetu u Prištini i u Novom Sadu, gde živi i stvara. Pre “Zaboravljenog dečaka” , knjige koja je prošle sedmice predstavljena čitalačkoj publici u čitaonici Gradske biblioteke, objavio je zbirke poezije “Pridržavanje duše”, “Košuljica” i “Grebeni”.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.