Nekrunisana carica Marija Terezija

VIDEO K9: Povodom obeležavanja 300 godina od rođenja Marije Terezije, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu, čiju postavku čini izbor literature o ovoj vladarki i detalji iz njenog života.

0
1389

Izložba je organizovana u okviru kampanje „Austrija čita. Mesto susreta: biblioteka“, koju organizuju Savez biblioteka Austrije i Biblioteka Matice srpske.

Marija Terezija rođena je u Beču 1717. godune, kao kćerka Karla VI i Elizabete Kristine fon Braunšvajg. Nakon smrti svog oca 1740. godine kao austrijska nadvojvotkinja, nasledila je ugarsku i češku krunu, a vlast je preuzela kao jedina ženska vladarka i poslednja u Habsburškoj dinastiji.

Jedan od, za naše prostore, najznačajnijih događaja tokom njene četrdesetogodišnje vladavine vezan je upravo za Novi Sad.

“Svi znamo da je grad Novi Sad 1. februara 1784. godine dobio status Slobodnog kraljevskog grada privijegijalnim pismom koji je potpisala Marija Terezija, a znamo i to da je ediktom preimenovala naš grad sa Petrovaradinski Šanac na Novi Sad na srpskom, Neoplanta na latinskom, Újvidék na mađarskom, Nojzac na nemačkom”, rekla je Štefanija Maćko, koautorka izložbe.

 

 

Udajom za Franca I Marija Terezija postala je carica Svetog rimskog carstva nemačkog naroda.

 

Imala je šesnaestoro dece kojima je bila veoma posvećena i njen brak bio je jedan od retkih tadašnjih vladarskih brakova sklopljen iz ljubavi. Zbog toga je u istoriji ostala zabeležena kao simbol moći, snage, reformi i majčinstva.

Tokom njene vladavine vođeni su Rat za austrijsko nasleđe i Sedmogodišnji rat.

“Izgubila je dosta teritorija, ali ipak nam je ostala u sećanju ta njena izjava „Bolje osrednji mir, nego veličanstveni rat”, kaže koautorka. 

 

Ova vladarka umrla je 1780. godine u Beču i sahranjena u porodičnoj grobnici u Kapucinskoj kripti.

 

Marija Terezija vodila je apsolutističku politiku i sprovodila mnoge reforme iz različitih oblasti, privrede, građanskog prava, finansija, obrazovanja, medicine, crkvene politike.

“Interesantno je da je zabranila lov na veštice i mučenje. Bitna je jako njena reforma koja se tiče obrazovanja, jer je uvela obavezu da sva deca školskog uzrasta moraju da pohađaju školu, što je izuzetno bitno. Vodila je apsolutističku politiku, bila je izuzetno pobožna, a ipak je crkvu podredila nekim interesima države”, navela je Maćko.

 

Izložba o Mariji Tereziji je dostupna na veb stranici Biblioteke Matice srpske.

Sama njena koncepcija je takva da u kratkim crtama predstavlja važnije momente iz života ove vladarke, te u vidu skeniranih naslovnih strana, korica i članaka prikazuje izbor literature o njoj na raznim jezicima, iz fonda Biblioteke Matice srpske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.