(Ne)kontrolisani nacionalizam

VIDEO K9: Nakon što su građani i prijatelji novinara Dinka Gruhonjića prekrečili grafite mržnje i nacionalne netrpeljivosti ispisane na ulazu u zgradu u kojoj živi, ovaj slučaj, prema rečima samog Gruhonjića, sada je u rukama policije i tužilaštva.

0
39

Pretnje i napadi na novinre u Srbiji i dalja ne jenjavaju, a meta su oni koji se usude da iskažu svoje mišljenje, kritiku ili iznesu činjenice koje se ne dopadaju nekolicini ili većini.

Nemilu scenu zatekao je i Dinko Gruhonjić, glavni i odgovorni urednik portala VOICE i programski direktor NDNV-a, na ulazu u svoju zgradu, gde su nepoznati počinioci u noći između 23. i 24. novembra ispisali grafite mržnje i nacionalne netrpeljivosti upućene njemu.

Povod je, kako se pretpostavlja, najverovatnije tekst koji je Gruhonjić objavio u VOICE-u a tiče se takođe, grafita ispisanih po Limanu u slavu Ratka Mladića.

Gruhonjić dodaje da će se veličanje nacionlaizma nastaviti sve dok politička, društvena i intelektualna elita ne preuzme odgovornost i suoči se sa glavnim uzrokom našeg, kako je rekao, civilizacijskog propadanja koji datira još iz 90. godina, a to je militantni velikosrpski nacionalizam.

Policija i tužilaštvo, kaže Gruhonjić, za sada deluju ohrabrujuće u ovom slučaju. Policija traga za počiniocima koji su ispisali preteće grafite, a tužilašvo će reagovati po hitnom postupku. Istraga je otvorena, a delo je okvalifikovsno kao krivično delo izazivanja rasne i verske međunacionalne mržnje i netrpeljevosti za koje je zaprećena ozbiljna zatvorska kazna.

Pretnje Dinku Gruhonjiću osudili su i međunarodne organizacije i udruženja poput Reportera bez granica i Komiteta za zaštitu novinara iz Njujorka, a kako Gruhonjić navodi, obavestili su i ostale relevantne međunarodne adrese, jer je važno da o ovome znaju i međunarodni politički činioci, s obzirom da, smatra Gruhonjić, odgovorni u našoj zemlji najbrže reaguju na spoljne pritiske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.