Nekažnjeni zločin poziv na ponavljanje?

VIDEO K9: Da li se svi zločini kažnjavaju ili se neki ipak vremenom zaboravljaju? Publicista Radivoj Dabić je rekao za KTV Zrenjanin da je nekažnjavanje Hrvatske za učinjena zlodela u Prvom svetskom ratu, uslovilo ponavljanje zločina četrdesetih i devedesetih godina. Prilog koji sledi sadrži uznemirujuće scene.

0
6

Zločini hrvatskih jedinica u toku Prvog svetskog rata dobro su poznati, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj, ali se preko toga ćutke prelazilo. Područje na kome je operisala takozvana Vražja divizija, koju su činili Hrvati, najteže je stradalo u Prvom svetskom ratu.

Svedočenja pripadnika pojedinih jedinica srpske vojske govore o tome kako su nailazili na zaklanu decu od strane vojnika koji su govorili hrvatskim, tj. u to vreme, očevici su taj jezik nazivali srpskim. Upitali smo publicistu Radivoja Dabića da li se Srbija potrudila da bar otrgne od zaborava ovakve i slične priče i je li iko za takve zločine pozvan na odgovornost.

“Srbija se nije baš naročito zahvalila tim ljudima koji su postradali u Prvom svetskom ratu, naročito Mačvanski okrug. Tu su učinjeni najveći zločini baš od strane te Vražje divizije. Šta je učinila Srbija i njen novi kralj, kralj Aleksandar, nagradio je Hrvatsku koja je do Velikog rata bila jedna mala provincija u okviru Austro-ugarske carevine, nagradila ju je tri puta većim prostorom”, kaže Dabić.

Dr Slavko Pavičić u knjizi „Hrvatska vojna i ratna povjest i Prvi svjetski rat“, koja je objavljena 1943. godine, piše da je „najhrvatskija“ vojna jedinica bio 13. zagrebački korpus, a najelitnija formacija 42. domobranska divizija, nazvana „vražjom“, te da je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini mobilisano najmanje 500.000 vojnika.

Pripadnici tih jedinica upadali su u sela i isterivali iz kuća čitave porodice, ne obazirući se na uzrast, da bi ih vezane konopcima gonili ispred sebe, kao živi zaštitni zid, u nastupanju prema položajima srpske vojske.

Iz sela Lešnice, u ovim „zaštitnim zidovima“ nalazile su se i žene sa decom koja još nisu prohodala.

O ovim zločinima svedočili su dopisnik pariskog „Ilustrasiona“ Anri Barbi i čuveni američki novinar Džon Rid.

I posle rata, stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Beograd je im je oprostio i pružio ruku za istorijsko pomirenje.

Publicista Radivoj Dabić naglasio je važnost kažnjavanja odgovornih za zločine jer se u suprotnom stvara mogućnost da se ti zločini ponove, kao što se dogodilo četrdesetih, a kasnije i devedesetih godina

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.