Neizvesne plate personalnih asistenata

VIDEO K9: Personalni asistenti neophodni su velikom broju sugrađana sa invaliditetom kako bi im pomogli u svakodnevnim aktivnostima. U Udruženju Živeti uspravno kažu da će i ove godine veliki problem biti iznalaženje sredstava za plate personalnim asistentima.

0
469

Nije poznato koliko će novca biti odobreno za plate 20 personalnih asistenata u Novom Sadu, jer je konkurs Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu još uvek utoku, ali koliko god grad izdvoji sredstava za ove svrhe, do narednog konkursa to neće biti dovoljno, navode u Centru Živeti uspravno.

“Ono što se dešava jeste da mi ne znamo još uvek kojim sredstvima ćemo raspolagati, ali ono što možemo negde da kažemo jeste da kroz ova dva konkursa očekivana suma maksimalno je 9 miliona dinara. Nama je za trenutni broj asistenama, a imamo ih 20 iz Novog Sada i jednu osobu iz Subotice, imamo mesečne troškove od 1 milion i 600 hiljada dinara”, rekla je mr Milica Ružičić Novković iz Centra Živeti uspravno.

Prosta matematika, kako je rekla, pokazuje da je za plate personalnih asistenata oko 21 milion dinara godišnje, tako da će očekivanih 9 miliona sa ovog konkursa pokriti manje od polovine njihovih potreba. Nadaju se, međutim, da će preostali novac dobiti na konkursu koji će biti raspisan u junu mesecu.

“Problem su prva tri meseca, zato što je u toku konkurs i mi moramo taj novac da preliminarno obezbedimo, odnosno već jesmo, tako što smo u stvari ličnim donacijama, raznim nekim drugim donacijama od privrednog sektora, participacijom korisnika, nadomestili neto za januar i februar. Nedostaju sredstva za doprinose za januar i februar i, ukoliko se oni ne plate do 31. marta, zaposleni, uključujući i mene samu, ostaćemo bez zdravstvenog osiguranja”, kazal je Ružičić Novković.

Ona ističe da su januarske i februarske zarade isplaćene zahvaljujući donacijama privatnih lica i korisnika usluga asistencije. Ali takođe veruje da će grad do kraja marta završiti konkursnu proceduru i da će 1. aprila imati novac na svom računu, kako bi mogli da nastave normalno da funkcionišu i pomažu svojim korisnicima.

“Da grad ove godine izmeni Odluku o socijalnoj zaštiti i uvede personalnu asistenciju kao jednu od usluga koje organizuje i omogućava građanima i da prethodno Centar za socijalni rad uradi analizu potreba, a to ne može dok grad ne bude spreman na političkom nivou da tu uslugu unese. Od svih gradova koji ovu uslugu organizuju, tj. finansiraju, jedino Jagodina i Novi Sad još to nisu uradili. Svi ostali imaju tendersko finansiranje ili direktno preko centra za socijalni rad”, objasnola je Ružičić Novković.

Ružičić Novković navodi i da nije sve tako loše, jer je grad dosta toga učinio za osobe sa invaliditetom. Ovu uslugu, koju grad finansira već 10 godina na osnovu dostavljenih projekata što čini neizvesnim očekivana sredstva, trebalo bi međutim, kako je rekla, uvesti u deo sistema socijalne zaštite, što bi osiguralo sigurna budžetska sredstva za plate personalnih asistenata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.