Neistraženo podzemlje Gibraltara na Dunavu

VIDEO K9: Petrovaradinska tvrđava na obali Dunava, nakočuvanija i druga po veličini u Evropi, oduvek je privlačila posetioce, ali i radoznalce koji su želeli da saznaju više o njenoj konstrukciji i lavirintu hodnika koji se nalazi ispod ovog zdanja.

0
11

Petrovaradinska tvrđava, najpoznatije istorijsko zdanje Novog Sada, ovog messeca je proslavila 329 godina od početka gradnje. Povelju o izradi plana nove trvrđave na Petrovaradinskoj steni izdao je Habzburškog car Leopold I, a njena izgradnja počela je 18. oktobra 1692.

Danas o ovom zdanju brinu Grad Novi Sad, resorni pokrajinski sekretarijati i ministarstva, ali i grupe građana i zaljubljenici u njene zidine i tunele. Među najaktivnijima je Udruženje građana “3D svet” koje je za svoje akcije na zaštiti Petrovaradinske tvrđave višestruko nagrađivano, a nose i titulu heroja grada. Pokretači su brojnih projekata, a iz podzemlja tvrđave do sada su izneli oko 300 tona smeća.

Ekološke akcije, međutim, nisu jedina oblast interesovanja ove grupe građana, već i istraživanje ovog monumentalnog objekta, naročito mapiranje njegovih podzemnih delova, kojimse, inače bavi veoma mali broj ljudi. Pri tom su došli do veoma zanimljivih i originalnih saznanja. Od nekadašnjih sedam delova tvrđave, navodi Leon Šurbanović, predsednik UG “3D svet”, danas nedostaju tri.

Podzemlje Tvrđave dugo je bilo devastirano, na meti pljačkaša, krijumčara i kasnije narkomana i beskućnika. Udruženje građana “3D svet” izraslo je iz UGRIP-a, Urbane gerila ratnika iz podzemlja koja je nastala 2015. u nameri da reši ovaj problem i očisti i ispita hodnike.

Od sata do najnižeg dela, koji se nalazi 3 metra ispod Dunava, je raspon od oko 76,6 metara, a sama tvrđava, prema njegovim rečima, ima više od osam spratova i četiri linije idbrane. Šurbanović navodi da je napravio i 3D mapu do sada otkrivenog podzemlja Petrovaradinske tvrđave koju još nisu predočili javnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.