Neispunjen Kumanovski sporazum

VIDEO K9: Viši stručni saradnik Fakulteta bezbednosti dr Darko Trifunović je ocenio da je potpisivanjem Kumanovskog sporazuma omogućen pogrom tri stotine hiljada Srba sa teritorije Kosova i Metohije.

0
173

U Kumanovskom sporazumu dogovoren je i povratak vojnog osoblja Srbije na Kosovo i Metohiju, kao i to da će Kfor obezbeđivati ispunjavanje obaveza povratka posle odobravanja istog.

Međutim, ova odredba Kumanovskog sporazuma nije do sada ispunjena i u javnosti je retko spominjana, naročito u kosovskoj i zapadnoj javnosti. O tome zašto se ova odredba ignoriše već dve decenije govori dr Darko Trifunović, viši stručni saradnik Fakulteta bezbednosti.

Ključne odredbe Kumanovskog sporazuma su podrazumevale prekid dejstava NATO snaga na SRJ, povlačenje vojske i policije Republike Srbije sa prostora Kosova i Metohije, uspostavljanje zone bezbednosti od administrativne granice sa KiM unutar teritorije Srbije i Crne Gore pet kilometara na kopnu i dvadeset pet kolometara u vazduhu i obavezu Kfora da razoruža OVK.

Pojedine odredbe bile su obavezujuće za obe strane, čin potpisivanja bio je uvod u uspostavljane vlasti UN na teritoriji pokrajine na osnovu rezolucije 1244 koja je doneta odmah na sednici Saveta bezbednosti. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.