(Ne)isplativa setva pšenice

VIDEO K9: Ove godine ratari se umesto pšenice odlučuju da na svojim njivama zaseju neke druge kulture, kako bi im se isplatila proizvodnja. Zbog niske cene, ove godine će pod pšenicom biti zasađeno manje površina, ali će je i dalje biti dovoljno, kažu stručnjaci.

0
49

Polovina je optimalnog roka za setvu pšenice, a prema stanju na terenu, interesovanje za setvu je slabije pa je do sada posejano manje površina nego prethodnih godina.

Razlog tome je niska cena pšenice, kažu u Odeljenju za strna žita novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Ratari u Srbiji prosečno godišnje poseju oko 600 hiljada hektara pšenice, a s obzirom da setva još nije završena, za ovu godinu još nema preciznih podataka.

Međutim, navodi dr Vladimir Aćin iz Instituta, pretpostavka je da će ove godine biti zasejano preko 500 hiljada hektara te, iako manje u odnosu na raniji period, pšenice će, kako kaže, ipak biti dovoljno.

Sertifikovano seme na kraju ne ispadne toliko skuplje, čega proizvođači nisu često svesni, a uštedu bi mogli pronaći u đubrenju, kaže Aćin i dodaje da su i tople jeseni jedan od razloga što proizvođači u poslednje dve-tri godine čekaju poslednje dane za setvu pšenice.

Aćin podseća da Instit za ratarstvo i povrtarstvo i ove godine radi besplatne analize zemljišta proizvođačima sa teritorije Vojvodine, kako bi preciznije mogli da utvrde količinu đubriva neophodnog za setvu.

Poljoprivrednici uzorke zemljišta mogu da donesu u laboratoriju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Ulici Maksima Gorkog 30 u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.