Nehigijenski uslovi za život Roma

VIDEO K9: Romi u novosadskim naseljima Veliki Rit i Bangladeš na Klisi žive u neadekvatnim uslovima koji ne ispunjavaju osnovne higijenske standarde. U cilju edukacije o značaju higijene, Dom zdravlja „Novi Sad“ tokom aprila organizuje predavanja i demonstraciju za stanovnike ovih naselja na temu „Stop zarazi“.

0
621

Romi su narod na marginama društva prema kojem su predrasude široko rasprostranjene. Iako ima i pojedinaca koji su uspešni i obrazovani, većina živi u širomaštvu, na ivici egzistencije.

To je slučaj i sa Romima u novosadskim naseljima Veliki Rit i Bangladeš na Klisi. Pomoć ne dobijaju ni od koga, krpe kraj s krajem skupljajući stari karton kako bi prehranili svoje porodice, a uslovi u kojima žive ne ispunjavaju gotovo nikakve standarde.

“Sa pacovima živimo, ne možemo da spavamo od vlage. Dođite da vidite, to je nemoguće. Ovde svi ljudi bedno žive i nemaju uslove nikakve. Niko neće da nam pomogne. Nikad nismo dobili nikakvu pomoć. Imam 34 godine. Išao sam i žalio se, tražio posao, ali ništa. Idemo po kantama i šta nađemo to jedemo, šta gospoda baca mi to jedemo”, rekao je Feradin Mamutovski, stanovnik Velikog Rita.

 

“Što smo imali taj nameštaj, pojeli su pacovi, ali na tom nameštaju ne možemo da spavamo nas sedmoro. Mi smo u jednoj kući i ne možemo nikako da se snađemo”, kazao je Đurica Narandžić, stanovnik Velikog Rita.

U cilju edukacije o značaju higijene patronažne sestre Doma zdravlja „Novi Sad“ tokom aprila organizuju predavanja i demonstraciju za stanovnike ovih naselja na temu „Stop zarazi“, u okviru projekta koji se realizuje pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Novog Sada.

“Dom zdravlja „Novi Sad“ organizuje preventivne aktivnosti na javnim mestima, nažalost ova populacije ne dođe na te javne manifestacije i iz tog razloga smo morali mi doći kod njih u Veliki Rit da bismo utvrdili rizikofaktore za nastanak određenih oboljenja i na vreme delovali na njih kako bismo prevenirali razvoj bolesti”, navela je Kristina Nedeljković iz Patronažne službe.

Poseban akcenat u edukaciji stavljen je na iskorenjivanje vašljivosti, koja predstavlja jedan od najvećih problema među romskom populacijom.

“Kada detektujemo da postoji vašljivost kod pojedinaca, grad Novi Sad je obezbedio sredstva za uklanjanje vašljivosti, damo šampon za uklanjanje vaški, uz edukaciju o pravilnoj primeni, obzirom na to da postoje određeni standardi koje oni moraju da ispoštuju prilikom primene tih šampona. Ono što je jako važno je konstantno iščešljavanje kose, a to uvek zanemare. Najbitnija stvar je da se eliminišu gnjide kao jaja parazita vaške”, rekla je Nedeljković.

U utorak i četvrtak sledeće nedelje, 11. i 13. aprila, za sve stanovnike Velikog Rita i Bangladeša biće organizovano besplatno utvrđivanje šećera u krvi i krvnog pritiska.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.