“Neguj granu na kojoj sediš” o plastici

VIDEO K9: Jubilarna, 15. tribina pod nazivom „Neguj granu na kojoj sediš“, koju organizuje novosadsko udruženje "EcoFire" održana je u petak i subotu, a centralna tema bila je posvećena smanjenju zagađenja od plastičnog otpada.

0
18

Tradicinolana tribina „Neguj granu na kojoj sediš“, koju je 15. godinu za redom organizovalo Udruženje za ekologiju i zaštitu od dejstva vatre „EcoFire“ ove godine bila je posvećena plastičnom otpadu, njegovom deponovanju, korišćenju plastike i njenim štetnim uticajima na životnu sredinu, kao i požarima na deponijama i problemima sa kojima se pri tom suočavaju vatrogasci.

Država treba da osigura otkup ili preuzimanje plastične ambalaže, kaže Ljubica Krnjaić, predsednica Udruženja “EcoFire” i dodaje da u tu svrhu nikako ne bi trebalo gledati ekonomski interes jer on nikako nije mera za čistiju i zdraviju sredinu. Krnajić navodi i da je danas plastika svuda oko nas, te da je nemoguće izbaciti je potpuno iz upotrebe.

Plastici koja ostaje na deponijama, u rekama ili u zemlji potreban je dug vremenski period da se razgradi. Kako bi u većoj meri izbegli ovakve probleme, potrebno je smanjiti količinu proizvodenog otpada da bi ga bilo manje u životnoj sredini, a samim tim bilo bi i manje štetnog uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi od produkata sagorevanje te plastike.

Krnjaić je naglasila da je prvenstveno neophodno obezbediti sistemsko rešenje za upravljanje otpadom, njegovo odnošenje i preuzimanje, a potom je potrebna edukacija i disciplina samih građana kako bi živeli u zdravijoj i čistijoj sredini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.