Negovanje maternjeg jezika

VIDEO K9: Međunarodni dan pismenosti, 8. septembar je iza nas, ali je na nama da matrnji jezik čuvamo koristeći ga pravilno, rečeno je u našem Otvorenom ekranu u kojem je gostovala književnica i profesorka srpskog jezika u penziji, Radmila Satarić.

0
20

Skupština Srbije usvojila je Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, te ostaje da se vidi da li će i na koji način on, između ostalog, doprineti i kvalitetu pismenosti u našoj zemli.

Pismenost je danas mnogo širi pojam od čitanja i pisanja i treba je podsticati jer je nužna, što se pokazalo i kroz istoriju, smatra književnica i profesorka srpskog jezika u penziji, Radmila Satarić.

Pismenost, prema njenim rečima, ima daleko širu funkciju nego što većina smatra na samom startu njene definicije.

Pravo na obrazovanje u savremenom svetu nije više ekskluzivno, kao što je to bilo pre jednog veka, a ono danas podrazumeva ne samo vladanje maternjim jezikom nego i informatičku i neke druge vrste pismenosti koje nisu dostupne svima.

Pismenost može biti i varka, zaključila je Satarić i u eri informatike kada je svima skoro osve dostupno, može da se zaluta u tom obilju, zbog čega je neophodna samoanaliza vlastite pismenosti i, dajući to pravo i drugima, neguje pri tom dobar govor, lepe misli i način saopštavanja na pravilan način.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.