(Ne)funkcionisanje grada Novog Sada

VIDEO K9: Grad Novi Sad ima 46 mesnih zajednica i bez obzira što ih mnogi smatraju zasotavštinom socijalizma, Stevan latinović, gradski odbornik iz redova Demokratske stranke smatra da je njihov rad jako važan, jer predstavlja instituciju lokalne samouprave.

0
324

Mesna zajednica je mesto koje bi trebalo da okuplja sve građane jednog područja grada, da osluškuje njihove probleme i potrebe i da se trudi da ih reši mehanizmima koje ima na raspolaganju.

Odbornik DS Stevan Latinović kaže da ipak sve mesne zajednice u gradu nemaju iostu važnost.

“Jedan značaj imaju prigradske mesne zajednice, a drugi značaj gradske. Ali mislim da pre nekih desetak godina otprilike, kada sam se ja bavio mesnim zajednicama, da je to mnogo bolje funkcionisalo jer mesne zajednice su imale neku komunikaciju sa građinam i u septembru su odlazile u ZIG, gde se razgovaralo sa njihovim predstavnicima i definisali se prioriteti šta treba raditi u kojoj msenoj zajednici, kako bi se formirao dokument koji se zove uređenje građevinskog zemljišta”, rekao je Stevan Latinović, odbornik DS-a u Skupštini grada.

Takav odnos “terao” je uslovno rečeno, ljude u Savetu mesnih zajednica da razgovaraju sa građanima, da osluškuju njihove probleme, da ih evidentiraju i kategorizuju i da ih predlažu nadležnima, rekao je Latinović.

“Naravno onda su ljudi koji su zaposleni u ZIG-u skladu sa budžetom, sa stručnom procenom prioriteta, pravili taj program i to je tako funkcionisalo. Danas imamo situaciju da je SNS se potrudila da osvoji svih 46 mesnih zajednica, a ja nisam video, iskreno, ni jednu mesnu zajednicu da nešto radi, ja živim na Limanu, ja ne znam čime se bavi savet mesne zajednice”, kazao je on. 

Latinović se priseća da je bila obaveza mesnih zajednica da jednom godišnje organizuju takozvani Zbor građana, gde Savet podnosio izveštaj o svom radu, što danas više ne postoji, navodi on.

“Dakle ta komunikacija je minimizirana, maksimalno i mislim da na taj način politika SNS, koja se ogleda u radu MZ, pokazuje da je njihova namera da ostvoje jednu instituticiju, pa makar ona bila mesna zajednica, da je zatvore, i tako praktično gase sve instsitucije i sve odluke se prenose na nadležnost sve viših organa, do samog gradonačelnika, gradskog veća centralizuju sve”, ističe on. 

On kaže i da su stavovi građana zanemareni, jer ih niko ne pita o njihovim problemima. Stoga je naveo da je vrlo nezadovoljan time kako grad novi sad funkcioniše i u kom pravcu se razvija ističući da je malo investicija i potrošnje, naročito u domenu kapitalnih ulaganja, koja su u prvih devet meseci ove godine ostvarena tek za četvrtinu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.