(Ne)formalni saveti roditelja u školama

VIDEO K9: Saveti roditelja u velikom broju škola predstavljaju samo formalnost i to treba menjati, rekla je u našem Otvorenom ekranu Isidora Radmanović, predsednica Saveta roditelja Grada Novog Sada.

0
42

Dobra saradnja saveta roditelja, škole i nastavnika, kako to stoji u Vodiču kroz savet roditelja, pomaže deci, kao i nastavnicima i roditeljima, u njihovim nastojanjima da podržavaju razvoj mladih.

Saveti roditelja imaju određenu ulogu, prava i obaveze čijim ispunjavanjem se, u interesu učenika, značajno može podići nivo brojnih segmenata rada obrazovne ustanove.

U brojnim školama, međutim, rad saveta roditelja sveden je na formalnost, rekla je u našem Otvorenom ekranu predsednica Saveta roditelja Grada Novog Sada, Isidora Radmanović.

Zadatak savet roditelja je da zastupa roditelje učenika svakog razreda te prenosi i razmatra njihove želje, pitanja i ideje na sastancima saveta. Za razliku od škola u Novom Sadu u kojima saveti roditelja funkcionišu onako kako treba i imaju dobru saradnju sa upravama tih škola, u velikom broju ustanova saveti, kako je rekla, praktično ne funkcionišu.

Saveta roditelja Grada Novog Sada trudi se da promeni ovakvo stanje, navela je Radmanović, koja se osvrnula i na način formiranja školskih odbora. Ona je podsetila da Skupština Novog Sada imenuje tri člana školskog odbora ispred grada, tri koje je izabralo nastavničko veće iz reda zaposlenih u školi i tri člana koje iz svojih redova predlaže savet roditelja. Uticaj politike, podele na podobne i nepodobne, na žalost, prisutan je i u ovim situacijama, kazala je Radmanović.

Podsetimo i da, pored toga što predlaže predstavnike roditelja u organ upravljanja, savet roditelja ima savetodavnu ulogu u oblastima osiguranja kvaliteta, predlaganja izbornih predmeta, namene korišćenja nebudžetskih sredstava, propisivanja pravila ponašanja, itd, a svoje predloge, pitanja i stavove upućuje školskom odboru, direktoru i stručnim organima ustanove.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.