Nedovršena zgrada u Šantićevoj leglo zaraze

VIDEO K9: Zgrada u ulici Alekse Šantića godinama stoji nedovršena što stanarima okolnih zgrada stvara probleme. Naime, taj objekat pretvoren je u improvizovani javni toalet, mnogu ti bacaju smeće, a često se okupljaju i beskućnici. Stanovnici ovog dela grada obraćali su se i nadležnim institucijama i ombudsmanu.

590

U odgovoru pokrajinskom obmudsmanu, koji se obratio nadležnima na osnovu pritužbi građana zbog napuštenog objekta u ulici Alekse Šantića broj 59, navodi se da Gradska uprava za inspekcijske poslove preduzima sve propisane mere u svojoj nadležnosti kako bi se napušteni objekti na teritoriji Grada Novog Sada propisno obezbedili, a sugrađani zaštitili od opasnosti od mogućih povreda ili zaraze kojima su izloženi.

Izgradnja ove zgrade započeta je 1991. godine, ali nije dovršena niti ima izgleda da će građevinski radovi ponovo otpočeti. Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da na fasadi nisu uočene pukotine, niti da njeni delovi otpadaju, te da u tom pogledu nema opasnosti po bezbedsnost prolaznika.

Investitor je u prizemlju objekta postavio drvene daske koje periodično popravlja, a zbog saznanja da zgradu neretko koriste beskućnici, Građevinksa inspekcija se obratila nadležnom sektoru za vanredne situacije MUP-a.

Sugrađani koji žive u ovom delu grada su, međutim očajni zbog neprimerenog okruženja, neprijatnog mirisa, gomile smeća i straha od moguće zaraze.

Postupak legalizacije ove zgrade je u toku, a Zakonom o legalizaciji propisano je da se rušenje objekata koji su izgrađeni, rekonstruisani ili dograđeni bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju do dana stupanja na snagu ovog zakona, neće izvršavati do pravosnažno okončanog postupka legalizacije. To znači da nadležna građevinska inspekcija nema ovlašćenje da naloži uklanjanje ovog objekta.

Inače, samo na teritoriji našeg grada postoji preko 90 napuštenih objekata i gradilišta, a Pokrajinski ombudsman smatra da nadležni u jedinicama lokalne samouprave treba da nađu načina da rizike po bezbednost i zdravlje građana, uzrokovane postojanjem neobezbeđenih napuštenih objekata svedu na minimum, odnosno da ih uklone.

Ombudsman dodaje i da bi nadležni organi trebalo da sankcionišu izvođačeradova koji ne preduzimaju odgovarajuće mere obezbeđivanja napuštenog objekta i njegove okoline, objekta u njegovom susedstvu, saobraćaja i zaštite životne sredine, koje su predviđene Zakonom o planiranju i izgradnji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.