(Ne)dovoljno novca za zaštitu životne sredine

VIDEO K9: Na danas održanoj prvoj sednici Saveta za zaštitu životne sredine većinom glasova prihvaćen je Izveštaj o realizaciji korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2015. godinu. Izveštaj se odnosi na kompletan rad Gradske uprave za zaštitu životne sredine, a u njemu je, kako je rečeno, transparentno navedeno za šta se i koliko novca trošilo u 2015. godini.

335

Iako su pojedini članovi Saveta uputili kritike u vezi sa načinom raspodele sredstava, kao i na to da se aktivnosti uglavnom odnose na saniranje posledica, a ne na prevenciju, Izveštaj je većinom glasova prihvaćen.

“Ovaj izveštaj je o kompletnom radu Gradske uprave za zaštitu životne sredine. Dat je potpuno transparentan i jasan prihod za prošlu godinu, rashod i utrošak svih tih sredstava. Urađeno je sve ono što je u planu i programu Uprave. U ovom izveštaju videli smo da je sve urađeno kako treba, da su svi projekti i monitoringa i projekata koji su rađeni na obrazovanju i svih ostalih aktivnosti Gradske uprave u potpunosti izvršeni, da su sredstva raspoređena onako kako treba i o tome smo i raspravljali”, precizirao je Slobodan Cvetković, predsednik Saveta.

Na sednici su iznete primedbe na broj kontrolnih tačaka za merenje buke u gradu. Naime, pojedini članovi smatraju da su samo dve tačke, koliko ih ima, nedovoljne da bi se utvrdilo pravo stanje. Osim toga, primedbe su upućene i na konstataciju predstavnice Gradske uprave za zaštitu životne sredine, Dragice Branković, u vezi sa tim da za monitoring nema dovoljno novca. Kao argument naveli su to da je oko 40 miliona isplaćeno nevladinom sektoru, dok je za monitornig opredeljeno samo četiri. Smatraju da bi se ta sredstva trebala malo drugačije preraspodeliti.

Ono oko čega su se svi članovi složili jeste da im ovaj izveštaj i slična dokumenta mogu poslužiti kao odličan reper za izmene i dopune različitih odluka u njihovom budućem radu.

“Ovo je prva sednica, tako da još uvek nemamo neke konačne zaključke, ali već na osnovu ove sednice može se videti da će Savet vrlo ozbiljno da se prihvati posla. Prvo ćemo pratiti rad Uprave i napravićemo novi sastanak na kome ćemo pregledati i predlog Uprave za narednu godinu i doneti neke naše zaključke, izmene i dopune koje ćemo dalje predlagati”, naveo je Cvetković.

O Izveštaju o realizaciji korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2015. godinu odbornici i odbornice će razmatrati na sutrašnjoj sednici Skupštine Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.