Nedovoljno iskorišćeni obnovljivi izvori energije

VIDEO K9: Obnovljivi izvori energije u Srbiji predstavljaju značajan resurs, ali se oni ne koriste u dovoljnoj meri, rečeno je na Međunarodnom forumu o čistim energetskim tehnologijama. Tom prilikom istaknuto je i da se ne može očekivati da se iz sopstvenih sredstava može postići visok intenzitet investicija u tom sektoru, ali da je prezentacija potencijala i njihovo projektno definisanje značajna za privlačenje stranih investitora.

1768

U procesu pridruživanja EU Srbija mora ubrzano načiniti ključne korake po pitanju usklađivanja sa evropskim standardima, rečeno je na desetom po redu Međunarodnom forumu o čistim energetskim tehonolgijama.

Učesnici foruma smatraju da se najviše mora raditi na efikasnijem uređenju i postavljanju ciljeva energetske politike.

“Ali ne samo zbog toga što moramo, već i zbog toga što energetika i sva ova pitanja utiču na kvalitet života ljudi. Mi pokušavam da svim akterima u ovom segmentu to prezentujemo i da ih sve uključimo kako bismo sa različitih aspelkata osvetlili pitanja koja se tiču svih nas”, rekao je Damir Đaković, predsednik Organizacionog odbora foruma.

Na forumu su, između ostalog, pokrenuta pitanja primene čistih energetskih tehologija i upotrebe obnovljivih izvora energije. Prema rečima učesnika, obnovljivi izvori energije u Vojvodini veoma se malo koriste bez obzira na potencijale.

“Potencijali u obnovljivim izvorima energije u Vojvodini su veliki, ali mnogi privredni subjekti se orijentišu na žetvene ostatke. To nije čista energije. Ona je deo cirkulacione ekonomije i to je dobro, ali to je jedna od stepenica za čistu energiju i za energiju budućnosti. Bez kompletne društvene brige o tome i naravno države nije moguće napraviti red i sklad i ići u tom pravcu”, pojasnio je Ratko Filipović, predsednik Privredne komore Vojvodine.

Filipović ističe da je ova tema veoma značajna, posebno sada, zbog toga što energetski živimo na kredit, odnosno trošimo energiju koja pripada budućim generacijama. Napominje i da je budućnost privrede u čistoj energiji, te je zbog toga za našu zemlju veoma važno uključivanje u Energetsku uniju.

“Obnovljivi izvori energije u Vojvodini, kao i u Srbiji predstavljaju značajan resurs. Normalno je da je u ovom trenutku teško očekivati da će se iz sopstvenih sredstava moći postići visok intenzitet investicija u tom sektoru, ali je prezentacija potencijala i projektno definisanje onoga što imamo na ovom prostoru značajno jer tako možemo pred inostrane investitore izaći na pravi način”, naveo je Tihomir Simić, presedavajući Foruma o čistim energetskim tehnologijama.

Nakon diskusija i debata na forumu su po prvi put dodeljene i nagrade za najbolje projekte u oblasti elektroenergetike i energetike. Ovogodišnji laureati su JP “Elektroprivreda Srbije” za svoju hidroelektranu u Bajinoj bašti, preduzeće iz Gradiške koje koristi sistem daljinskog grejanja na biomasu, kao i privatni preduzetnik iz Martonoša kod Subotice koji je osimslio sistem za sušenje lekovitog i začinskog bilja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.