Nedovoljni napori u sprečavanju femicida

VIDEO K9: Poražavajuća je činjenica da se svaka druga žena u Srbiji ubijena u porodično-partnerskom kontekstu, bezuspešno obraćala za pomoć nadležnim institucijama. Jedna u nizu akcija na sprečavanju ovakve prakse pokrenuta je u Novom Bečeju 18. maja, na Dan sećanja na žene žrtve nasilja.

0
13

Predstavnici institucija potpisali su u Novom Bečeju protokole o saradnji na zaustavljanju prakse maloletničkih brakova prvenstveno u romskim naseljima opštine Novi Bečej na skupu koje je organizovalo Udruženje Roma u Novom Bečeju povodom državnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja, 18. maj.

Ovom prilikom je istaknuto da postoji ogromna potreba da se promeni neslavna praksa da se svaka druga žena ubijena u porodično-partnerskom kontekstu, bezuspešno obraćala nadležnim institucijama za pomoć.

Udruženje Roma Novi Bečej je kroz instituciju SOS telefona na jezicima nacionalnih manjina, pozvalo institucije, koje mogu pomoći da se ovakva situacija poboljša, da razmene znanja i tehnike koje mogu pomoći ugroženim ženama.

„Broj našeg telefona okrenuo je, ili lično kontaktiralo dolaskom u prostorije, oko 460 zena. Direkna pomoć za izlaz iz nasilja omogućena je za čak 150 žena. Zato nam je važno da porazgovaramo i podelimo svoja iskustva sa predstavnicima: Centra za socijalni rad, policije, Doma zdravlja, škola i drugih relevantnih institucija. Imajući u vidu intenzitet i učestalost nasilja prema ženama i smrtne ishode koji ga prate, u Srbiji bi se svakog dana moralo delovati kao da je dan borbe protiv femicida“, rekla je Danica Jovanović, predsednica Udruženja Roma Novi Bečej.

Na skupu je istaknuto da je neophodna mnogo snažnija institucionalna i društvena reakcija u cilju sprečavanja femicida. Izneverena su, kako je rečeno, obećanja data žrtvama nasilja, institucije su zakazale u zaštiti života žena, a društvo pokleklo u tome da stvori nultu toleranciju na nasilje i atmosferu podrške za žrtve. Ovo očekivanje je proisteklo iz brojnih zakona, strategija i mera koje su ustanovljene sa ciljem suzbijanja nasilja prema ženama, i od njega se ne smeme odustati, rekla je Jovanović koja je pozvalaprisutne da donete zakone i mere primenjuju.

Dan sećanja na žene žrtve nasilja ustanovljen je na inicijativu ženskih organizacija u Srbiji kao društveni alarm. Od početka godine do 18. maja u našoj zemlji ubijeno je trinaest žena, od čega osam u porodično-partnerskom nasilju.  Direktor Centra za socijalni rad, predstavnici lokalne samouprave, obrazovnih ustanova u Novom Bečeju složili su se da je samo kroz brzu razmenu informacija i snažno delovanje moguće sprečiti dalju eskalaciju femicida, a postignuti dogovor je prvi korak ka tome.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.