Nedovoljna švajcarska formula

VIDEO K9: Nedostatak švajcarske formule prema kojoj će penzionerima ubuduće biti obračunavana pensija jeste inovacija prema kojoj se podaci o prosečnoj zaradi i inflaciji usklađuju sa podacima koji su stari godinu dana. Ovo su u emisiji Otvoreni ekran rekli predstavnici Forum penzionera iz Demokratske stranke i Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije.

0
155

Januarska povišica penzionerima, koji ovih dana primaju jednokratnu pomoć od države u iznosu od 5.000 dinara, biće 5,4 posto zbog čega se za isplatu penzija sa povišicom u državnom budžetu za iduću godinu planira 27 milijardi dinara više.

Na ovaj način penzije će rasti u skladu sa dva ekonomska parametra, sa 50 posto inflacije i 50 posto prosečne zarade, kažu u udruženjima penzionera.

“Mi se borimo da se vrati oteto, jer ovo do sada je bilo, prvo zavlačenje ruke u tuđi džep. Znači, nije bilo po nekom normalnom zakonu. U principu, zakon je donešen, a naš pravni sistem ne poznaje privremeni zakon, to ne postoji u našem pravnom sistemu”, kazala je Snežana Mirković iz Foruma penzionera DS-a.

Penzioneri su, prema rečima poverenice Foruma penzionera iz Demokratske stranke, oštećeni tokom protekle 4 godine, uključujući i one sa najnižim primanjima.

“Naime, onima koji imaju veće penzije od 25.000 oduzet je novac, svakog meseca, a ovima do 25.000 i nama svima ostalima je oduzeto tako što četiri godine nije bilo nikakvog usklađivanja penzija koje je do tada bilo, tako ljudi otprilike 20 posto su izgubili primanja. Nekih 2 do 3 posto je u ovih 3, 4 godine kao usklađivano i to negde u zadnjoj godini, tako da, znači, duguju i ljudima sa penzijama do 25.000 dinar tih nekih 16 posto usklađivanja”, pojasnila je Mirković.

U Udruženju sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, prema rečima njegovog predsednika Jovana Tamburića, smatraju da je finansijska stabilizacija zemlje bila nepravedna i izvršena samo preko leđa penzionera, jer je, kako kažu, 2012. godine umanjeno usklađivanje penzija, da bi od 2014. usklađivanje bilo potpuno obustavljeno.

Ni švajcarska formula, kako smatraju, neće dovesti do pravednog usklađivanja penzija.

“Švajcarska formula se primenjuje u razvijenim i stabilnim ekonomijama na Zapadu. Ona ovde ima jednu novinu koja se satoji u tome da se penzije usklađuju sa 50% rasta cena i 50% rasta plata, ali u odnosu na juni prethodne godine i juni godinu dana unazad od tog juna. Znači, penzije će u januaru, da budem konkretniji, biti usklađene sa stanjem u junu 2019. godine, u odnosu na juni 2018. godine”, naveo je Tamburić.

Zahvaljujući neusklađivanu i smanjenju penzija, država penzionerima, prema njegovoj računici, duguje više od 4 milijarde evra dinara.

Situacija, zaključio je Tamburić, može biti popravljena tako što bi, u skladu sa Ustavom, bilo izvršeno vanredno usklađivanje penzija u skladu sa rastom inflacije i BDP-om, od 15 do 20 posto.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.