Nedovoljna pošumljenost Vojvodine

VIDEO K9: Izveštaji o poslovanju javnih preduzeća "Vojvodinašume" i "Vode Vojvodine" u 2018. godini usvojili su poslanici na sednici pokrajinskog parlamenta održanoj u sredu.

0
310

Prema izveštaju o poslovanju Javnog preduzeća “Vojvodinašume” u 2018. godini koji je pre dva dana usvojen većinom glasova na sednici Skupštine Vojvodine, u prošloj godini ostvareno je 76 posto planirane seče, dok je obnova šuma, odnosno pošumljavanje, realizovano u procentu od 48 odsto od planiranog.

Pojedine poslaničke grupe osvrnule su se na rad ovih preduzeća i izneli kritike na nedovoljnu pošumljenost Vojvodine.

“Naime oni su zaduženi za održavanje 130 hiljada hektara. Od toga 106 hiljada hektara pripada šumama i čini šumsko zemljište, a plan za 2018.tu je bio obnavljanje i jačanje šumstva na 1 900 hektara. Stepen realizacije je izuzetno nizak, 48%. I sad, kad vi pogledate da je svega na 900 hektara u ovoj našoj pustoj Vojvodini, sem par brdašaca, došlo do obnavljanja šumskih površina, onda je to zaista izuzetno nisko”, rekla je dr Gordana Kozlovački iz Poslaničke grupa DS-DSHV.

U izveštaju “Vojodina šuma” stoji i da je, “neizvršenje planiranih radova na seči šuma prouzrokovalo i niži procenat radova na gajenju šuma kada je u pitanju veštačka obnova”. Navedeno je i da preduzeće nema dovoljno kvalitetnih radnika na seči i izradi drvnih sortimenata, kao da postoji veliki pritisak drugih sektora na šumski resurs, koji se ogleda trajnim smanjenjem površina šuma i šumskog zemljišta.

“Drugo, dobro je da su Šume akreditovane po međunarodnim standardima. Dobro je da se dronovima definišu koordinate lovne divljači. Ali, evo ono što je neophodno je da jača svest o potentnijoj društvenoj odgovornosti i da se tu uključe institucije višeg ranga kako bi ova naša Vojvodina bila više zelena i bolje disala zelenim plućima”, kazala je Kozlovački.

Što se tiče JVP Vode Vojvodine, ocenjena je pozitivnim činjenica da je u toku 6 INTERREG programa u koja je uključeno ovo preduzeće.

“Projekat međunarodnog karaktera u saradnji sa Evropskom Unijom, da je projekat sa Abu Dabijem od 10 miliona evra za navodnjavanje južnog i srednjeg Banata gotovo realizovan u stopostotnom procentu. Međutim, sa druge strane ono što ne vidimo jasno, mada je to u domenu Uprave za javnu svojinu i njenog izveštavanja to je koliko je kilomatara kanala mreže koja broji preko 20.000 kilometara kanala za navodnjavanje i pratećih vodnih objekata uspelo da se verifikuje kod uprave za imovinu APV kao javna svojina”, navela je Kozlovački.

Pošto postoje, kako je rekla, zakonske obaveze i rokovi za to, javnost bi trebala biti obaveštena o tom pitanju, jer se ne zna da li je to sprovedeno u zakonskim okvirima, ili eventualno produženom roku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.