Nedovoljna podrška slepim i slabovidim

VIDEO K9: Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Zrenjanin obeležila je Svetski dan belog štapa. Ukazano je na probleme sa kojima se slepi i slabovidi susreću i na potrebu da se primenjuju opdredbe postojećih zakona, a da se nove zakonske odredbe prilagode potrebama ovog dela stanovništva.

0
14

Savez slepih Srbije zajedno sa svojim lokalnim organizacijama i ustanovama za slepe, u godini kada se navršava 75 godina postojanja Saveza kao i pola veka rada najveće biblioteke za slepe na Balkanu, “Dr Milan Budimir”, obeležava 15. oktobar- Međunarodni dan slepih poznat i kao Svetski dan belog štapa, čime se pridružuje velokupnom pokretu slepih Evrope i sveta.

Ovaj datum obeležen je i u Međuopštinskoj organizaciji slepih i slabovidih Zrenjanin.

Predsednik ove organizacije, Atila Križik, istakao je da je cilj organizacija koje se staraju o slepim i slabovidim ljudima da im obezbede samostalnost i nezavisnost što zrenjaninska organizacija čini već 73 godine kroz brojne radionice, obuke i edukacije.

Korisnici belog štapa suočavaju se sa problemom nepristupačnog okruženja, što uključuje ne samo pristup javnim objektima, već i pristupačnu saobraćajnu infrastrukturu i nedostupne trotoare.

Sem nepristupačnog okruženja usko vezan za samostalnost slepih je i probem potpisa, odnosno korišćenja faksimila u pravnom prometu. Još jedan problem je obrazovanje, posebno kada je reč o učenicima u inkluzivnom obrazovanju, a  jedan od najvećih problema je zapošljavanje, posebno visoko obrazovanih slepih osoba.

Za ostvarivanje svih ovih i dr. prava slepih neophodan je i pristup pomagalima, koji je takođe problematičan.
Savez slepih Srbije, koji zastupa interese oko 12 000 slepih i slabovidih osoba u Srbiji, pozvao je sve državne organe, institucije, kompanije i dr. zainteresovane strane, da se aktivno uključe u rešavanje ovih i mnogih drugih problema sa kojima se suočavaju slepi, boljom implementacijom postojećih i prilagođavanjem novih zakona ili izmena i dopuna postojećih zakona potrebama slepih i slabovodih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.