Nedovoljna podrška države RVI i PPB

VIDEO K9: Ratni vojni invalidi i njihove porodice kao i porodice veterana i palih boraca posebna su ugrožena kategorija potrošača u našoj zemlji, koja, prema mišljenju udruženja koja ih okupljaju, teško ostvaruju prava koja zaslužuju. Ovo su u našoj emisiji Otvoreni ekran rekli Milenko Čančarević, predsednik Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Vojvodine i Jovanka Pavlović, predsednica ovog udruženja u Zrenjaninu.

541

U Vojvodini funkcioniše oko 30-ak od ukupno 45 gradskih odbora organizacija i udruženja RVI i porodica poginulih boraca, od kojih je 27 u slopu Saveza, naveo je Čančarević.

On je dodao i da je vojvođanski savez istupio iz republičkog jer, kako je rekao, ono što im je obećano ugovorom o saradnji, nije ispoštovano.

“Što se tiče republike, tu nismo baš zadovoljni sa saradnjom, pošto udruženja u Srbiji, kao što je Sabor i neki drugi, odlučuju o dodeli sredstava, a što se tiče nas, ispada kao da smo branili neku drugu državu, a ne ovu Srbiju”, dodao je Čančarević.

To, prema njegovim rečima, nisu i jednine nesuglasice koje ovaj savez, za razliku od pokrajinskih, ima sa republičkim nivoima vlasti.

“Mislim na resorna ministarstva. Ne znam kako da kažem, u stavro mogao bih svašra da kažem, ali iz pristojnosti ne želim. Verovatno nismo zaslužili. Ja mislim da jesmo i naš stav je da bi trebalo malo više da povedu računa o nama”, kazao je Čančarević.

Udruženja RVI i porodica poginulih boraca Grada Zrenjanina se trudi da pomogne svojim članovima kojih ima 147. Tačno je da država prolazi kroz težak period i njeni napori da pomogne ovoj kategoriji svojih građana su vidljivi, ali je moguća i bolja saradnja, rekla je predsednica zrenjaninskog udruženja Jovanka Pavlović.

“Činjenica jeste, što kaže, da se ponekad osećamo kao da smo na margini, kao da smo zaboravljeni i zapostavljeni od strane državnih organa, koji bi zaista trebali, ne samo kroz tu invalidninu i kroz ona prava koja ljudi ostvaruju zakonski, znači, trebali bi da obrate malo više pažnje na pogotovo te teže kategorije, što se tiče ratnih vojnih invalida”, kazala je ona.

Razumevanje koje imaju za državu, mora da bude uzvraćeno, zaključila je Pavlović, a sporadični pozitivni primeri saradnje i pomoći u pojedinim gradovima trebali bi da budu praksa u svim mestima u koima ima ratnih vojnih invalida, veterana i porodica onih koji su dali život za Srbiju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.