Nedovoljan odgovor društva na nasilje

VIDEO K9: Poslednji dani novembra i početak decembra su dani društvenog aktivizma i borbe protiv nasilja u porodici i društvu. Zdravstvena kriza u celom svetu odredila je nove izazove u reagovanju na ovaj drutveni problem, rekla je sociološkinja Ana Pataki u našoj emisiji Otvoreni ekran.

0
23

Pandemija korona virusa koja u Srbiji traje već 8 meseci odredila je u odrenoj meri i međusobne odnose unutar društva, porodice, partnerskih veza.

Jedna od posledica ograničavanja kretanja je i povećan stepen nasilja u porodici u kojem su žrtve u najvećem broju žene i deca.

U vreme vanrednog stanja i policijskog časa je bilo slučajeva u kojima je žrtva bila zatvorena sa nasilnikom i po 72 sata, bez mogućnosti kontaktiranja SOS telefona i organizacija koje bi mogle pružiti bilo kakakv vid pomoći.

Ovo, međutim, nije i jedina karakteristika vremena u kojem živimo, a koja kao posledicu u krajnjoj liniji ima i stvaranje uslova za porast nasilja.

Odgovor društva na okolnosti u kojima su se našle žrtve porodičnog nasilja nije bio adekvatan, ne samo kod nas, o čemu govori podatak da su organizacije za zaštitu njihovih prava na globalnom nivou reagovale i do pet puta više nego ranije.

U Srbiji, prema preseku od januara do juna ove godine, podaci o femicidu nevladinog sektora govore o 20 žena žrtava porodičnog i partnerskog nasilja.

Problematično je, istakla je Pataki, da je u najvećem broju tih slučajeva femicida zločin počinio partner, suprug, bivši ili vanbračni suprug hladnim oružjem, nožem, čekićem ili prebijanjem.

Tri žrtve su prethodno prijavljivale nasilje, ali nije bilo adekvatnog i blagovremenog odgovora, što govori, zaključila je Pataki, o njihovoj nemoći u postojećem sistemu zaštite.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.