Nedostojni Sterijinog pozorja

VIDEO K9: Neočekivani epilog 62. Sterijinog pozorja izazvao je oprečne reakcije u javnosti. Odluku žirija da ni jedna od devet takmičarskih predstava nije zaslužila nagradu kao najbolja, jedan deo kulturne javnosti je podržao, dok neki misle da je u pitanju popuštanje političkim pritiscima. Ova skandalozna odluka, ocenio je novinar i publicista Đorđe Randelj u emisiji Otvoreni ekran, nije izazvala velike polemike u medijima, što je, kako je rekao, još jedan pokazatelj o društvu u kojem živimo.

0
673

Presedan da na najznačajnijem pozorišnom festivalu u Novom Sadu ne dodeli nagrade, žiri je pojasnio željom da spreče dalje propadanje i vrati kvalitet Sterijinom pozorju, a optužbe da su popustili političkim pritiscima da se nagrada ne dodeli Kokanu Mladenoviću odbijaju kao spinovanje.

Politika je, međutim, itekako imala upliva u epilog dešavanja od 26. maja do 3. juna u Srpskom narodnom pozorištu, smatra bivši predsednik Upravnog odbora ove ustanove.

“Na Sterijinom pozorju u SNP se desilo nešto što se nikada nije desilo, a Sterijino pozorje postoji više od pola veka. Desilo se da je žiri, to niko neće da prizna, pod velikim pritiskom političkog vrha ove države, odlučio da ni jedna predstava ne zaslužuje nagradu, da će se dodeliti, tako, demagoške dve nagrade, jedna Sterijina nagrada svim predstavama, a druga svim gledaocima, što je, naravno, odmah izazvalo sprdnju u Novom Sadu i čitavoj kulturnoj javnosti ove naše namučene Srbije, da jedni drugima čestitamo što smo dobili Sterijinu nagradu. Ja sam, tako, nosilac Sterijine nagrade, što možda nije uspelo ni Ljubinki Bobić ili Žanki Stokić”, naveo je Đorđe Randelj.

Na ovakvu skandaloznu odluku, ocenio je Randelj, veoma je malo reakcija u medijima, mada je glas kulturnog Novog Sada te večeri u SNP bio više nego jasan, a trend kažnjavanja drugačijeg mišljenja, smatra on, verovatno će biti nastavljen.

“Kao što koncert Vlede Georgijeva je otkazan pre par meseci u Smederevu. Sad nemojte reći da Vlada Georgijev zna ili ne zna da peva, svira, komponuje, to, naravno, uopšte nije tema kada je u pitanju zabrana koncerta u Smederevu. Videćete kako će se provesti Nikola Đuričko zato što je na čelu opozicije, on neće više uopšte biti glumac korišćen u našim dramama, filmovima, da l’ će zadržati uopšte radno mesto u pozorištu. Isto to očekuje Sergeja Trifunovića i njegovog brata Baneta Trifunovića, to su naši najbolji glumci trenutno, oni više neće biti najbolji glumci. Neko je hteo da oni imaju svoje mišljenje i da to ne može da se toleriše”, rekao je Randelj.

Kultura je na našim prostorima oduvek bila pod pritiskom vlasti, podsetio je Randelj, gde, kako je naveo, nije mogao da bude junak dana neko ko je protiv režima.

“Uvek se to pazilo da se o vlastima mora sve najbolje govoriti. Nama je II svetski rat rešio Veljko Bulajić sa svojim partizanskim filmovima u kojima smo, tek, naučili kakvi su bili četnici, kakvi su bili Nemci, kakvi su bili Otpisani i ilegala u Beogradu. To je jedna antologija izmišljotina i narod danas u njih veruje, Kada te takvim izmišljotinama tuku 30, 40 godina u mali mozak, ti to jednostavno prihvatiš kao istinu”, kazao je Randelj.

U zemlji u kojoj teško može da se zaradi više od 20 – 30 hiljada dinara mesečno, svaki umetnički poduhvat je vredan pažnje, istakao je Randelj, a ljudi koji idu u pozorište mahom su blagonakloni i skloni divljenju, a ne farsama i političkim igrama.

Sterijino pozorje, u svakom slučaju zaslužuje predstave i glumce koji će biti dostojni ovog festivala, kao i žiri koji će biti dostojan da ocenjuje njihovu izvedbu.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.