Nedisciplina teško kažnjiva u školama

VIDEO K9: Školarci broje posledenje dane raspusta do ponedeljka, 3. septembra, a u mnogim osnovnim školama sutra će biti organizovani svečani prijemi za prvake. Većina starijih nastavnika i učitelja smatra da je deci danas školovanje lakše, bar što se tiče sprovođenja discipline, jer su mere kojima su njih u detinjstvu kažnjavali za neposlušnost i nestašluke, danas zakonom zabranjene.

381

Odlazak u ćošak, klečanje na kukuruzu, batinanje dlanova ili povlačenje za uši su u školama davno zaboravljene disciplinske metode.

Nemoguće ih je danas primeniti pre svega jer su zakonom zabranjene i smatraju se zlostavljanjem i kršenjem prava deteta. Jedino što nastavnik može da preduzme protiv nedisdiplinovanog učenika jeste da mu smanji ocenu iz vladanja.

“Što se tiče mera kažnjavanja u školi one su ograničene i svedene su manje više na to da se snižava ocena iz vladanja koja je u neku ruku postala i ‘demode’, bez obzira što kod učenika od 5 do 8 razreda ona može uticati na njihov opšti uspeh. Kod nižih razreda, to je nemoguće”, rekao je Milan Spasojević, direktor OŠ Kosta Trifković.

Ova mera ipak održava opšti utisak discipline kod učenika, koja se, prema njegovim rečima, prvenstveno donosi od kuće. Roditelji su ti, savetuje Spasojević, koji treba da kontolišu svoje dete, da proveravaju njihovu torbu i da češće dolaze u školu kako bi se raspitali za ponašanje svog osnovca.

“Mogu da kažem da mi spadamo u bezbednije škole i mi takvih problema nismo imali, ali je uvek prisutna mogućnost da dođe do nekih promena u oblicima ponašanja različitih grupa koji su van škole, zatim pod uticajem društvanih mreža takođe može doći do promene u ponašanju dece”, naveo je Spasojević.

Mobilni telefoni i u osnovnim školama su, nažalost, čest predmet zloupotrebe, iako bi, prema mišljenju Spasojevića, do sada već trebalo da budu nastavno sredstvo. Deca, kako je rekao, poseduju savremene telefone koji podržavaju i nove kompjuterske zahteve, pa bi to trebalo iskoristiti.

“Ukoliko ne bi došlo do zloupotrebe samog mobilnog telefona. Mi imamo izjavu iz ministarstva da će učenicima biti zabranjena upotreba mobilnih telefona. Sam nastavnik ne može da ga oduzme, što predstavlja opet jedan apsurd, s jedne strane se odobrava ko nastavno sredstvo, a s druge strane, ako nastavnik oduzme mobilni telefon, on otuđuje stvar i imali smo zbog toga suđenja, ne u našoj školi, ali je bilo u drugim školama pojave toga”, kazao je Spasojević.

Smanjena ocena iz vladanja na kraju ostaje kao jedina disciplinska mera, ali kako kaže Spasojević, deca su svesna da je lako mogu popraviti. Jer i zakon nalaže da, onog trenutka kada učenik popravi svoje ponašanje, biće mu popravljena i ocena iz vladanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.