Nedimović: U Srbiji nulta tolerancija na GMO

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio da je u Srbiji nulta tolerancija na proizvodnju i trgovinu genetski modefikovanih organizama (GMO).

181

On je rekao da postoji poseban zakon za GMO, tako da priče koje se vezuju za izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane koje su na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije apsolutno ne stoje.

“Molim vas kao Boga ne uznemiravajte javnost. Neka je na čast onome ko pokušava da naruši fitosanitarnu sigurnost ove zemlje. Nulta tolerancija je i na prozivodnju i trgovinu GMO”, istakao je Nedimović.

Nedimović je obrazlažući predložene zakone rekao je da je bezbednost hrane jedan od prioriteta ministarstva i Vlade Srbije i da sledi ozbiljna reforma u tom sektoru.

Prema njegovim rečima, do aprila će Srbija dobiti akreditovanu državnu nacionalnu laboratoriju za kontrolu kvaliteta hrane.

Time se sistem referentnih laboratorija polako zaokružuje, što državu čini nezavisnom da može sa aspekta fitosanitarne i veterinarske bezebednosti da ima instituciju sa najsavremenijim uređajima kojima može da utvrdi čega ima na prostoru Srbije i šta se pokušava da se uveze.

Nedimović je rekao da je izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane utvrđena podela poslova Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja u pogledu toga ko kontroliše koju vrste hrane, navodeći da pre svega misli na sanitarnu inspekciju. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.