Nedimović o merama Hrvatske: Srbiju neće vući za nos

Srbija je pripremila set aktivnosti, koje je već počela da sprovodi kao kontramere na 22 puta uvećane takse na uvoz voća i povrća u Hrvatskoj, i naša zemlja neće dozvoliti da je neko vuče za nos, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

0
551

“Svaki proizvod koji dolazi poreklom iz Hrvatske mi kontrolišemo u skladu sa svim međunarodnim pravilima, ali on podrazumeva uzimanje uzorka svakog, slanje na laboratorijsku kontrolu, nema puštanja u promet dok se ne završe laboratorijske kontrole”, rekao je Nedimović za Pink.

Srbija poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ističe Nedimović i kaže da će Srbija u skladu sa tim sporazumom sve svoje mere pripremati i početi sa njihovom realizacijom. Prema njegovom mišljenju, i sedam dana roka za razgovor je predugačak period, s obzirom na sezonu voća i povrća, naročito, kako podvlači, iz ugla tržišta koji su Hrvati navodno želeli da zaštite tim merama.

Dobro je što postoji zajednička reakcija svih zemalja koje imaju trgovinsku razmenu poljoprivrednih proizvoda sa Hrvatskom, kaže Nedimović, pre svega misleći na Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, a dobro je, podvlači, što te zemlje imaju zajednički stav i zajednički interes.

“Ja ne mogu samo da razumem jednu stvar koju sam juče pročitao – da ovo nije mera prema Srbiji i susedima nego prema 168 zemalja sveta”, istakao je ministar i dodao da ne shvata kako mogu prve komšije imati isti tretman kao neko ko živi 1.000- 5.000 km daleko.

Kako ističe, svi moraju da obrate pažnju na to, iz prostog razloga što to nije priča o pet ili 10 evra, već da je razmena između dve zemlje 200 miliona, samo voća i povrća.

“I zato što je neko želeo da bude populista na svojoj teritoriji, pa da zadovolji dnevnopolitičke, potrebe da ispašta ceo region. Pa kako bi to bilo kada bi Srbija u svakom trenutku to radila, pa kako bi bilo kada bi Srbija uradila to sa malinama, da zaštiti sebe, na šta bi to ličilo”, rekao je Nedimović.

Kaže da je njegovo ministarstvo radilo analizu svih zemalja EU, kao i svih zemalja u okruženju i da niko od njih nema za kamion nosivosti 20 tona veće naknade od 20-25 evra i navodi primer Nemačke koja ima 22, a u Hrvatskoj ta taksa sada je 270 evra.

Hrvatski stručnjak za bezbednost hrane Marijan Katalenić izjavio je danas da je autonomno pravo svake zemlje da iskoristi nadzor nad uvozom proizvoda i da sama propiše cenu tog nadzora, ali da je u slučaju povećanja takse za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz trećih zemalja zakazala administracija unutar nadležnog hrvatskog ministarstva.

Administracija, smatra Katalenić, nije na pravi način objasnila svim učesnicima o čemu je reč, a slično je i sa nekim drugim pravilnicima gde se uopšte nije objasnila osnovna misao vodilja, cilj svih tih akcija. (Agencije, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.