Nedelja ponosa u Novom Sadu

0
20

Druga Novosadska Nedelju ponosa počela je 17. maja, na Međunarodni dan protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT) – na dan kada je 1990. godine Međunarodna zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa svoje liste mentalnih bolesti i trajaće do 27. maja.

Grupa IZAĐI je udruženje građana koje radi na poboljšanju položaja LGBT+ osoba u Novom sadu i Vojvodini, usmerena na direktan rad sa zajednicom u pružanju podrške LGBT osobama i članovima njihovih porodica.

Deluju i na polju senzibilisanja šire javnosti o položaju LGBT osoba i njihovim potrebama, pa je Nedelja ponosa prilika da javnost upoznaju sa problemima i preprekama sa kojima se svakodnevno susreću LGBT+ osobe.

Na društvenim mrežama tokom trajanja Nedelje ponosa Grupa IZAĐI u kampanji pod sloganom “A šta nama fali?!” svakodnevno se fokusira na neki od tih problema.

U utorak će u centru grupe Izađi biti organizovana diskusija o problemima LGBT studenata, a u četvrtak predstavljanje Informatora koji udruženje nedavno izdalo.

Nedelja ponosa u Novom Sadu biće zatvorena u petak u Domu B-612 gde u saradnji sa grupom mladih Kult organizuju queer maturu.

U poslednjih 10 godina, koliko postoji Grupa IZAĐI, vidljivi su pomaci na bolje, kada je reč o položaju LGBT zajednice u Novom Sadu, ali je to i dalje daleko od idealnog tako da je, prema rečima Laure Pejak članice Grupe IZAĐI, još uvek dosta posla i pred udruženjima koja okupljaju LGBT+ populaciju i pred našim društvom u celini.