Nedelja mobilnosti u Novom Sadu

VIDEO K9: U Novom Sadu danas je počela Nedelja mobilosti, koja za cilj ima da promoviše održive vidove saobraćaja, one koji u što manjoj meri zagađuju životnu sredinu. Gosti nešeg grada bili su i učenici 6. razreda OŠ „Mihajlo Petrović Alas“ iz Beograda, koji su iz prestonice doputivali vozom Soko.

0
48

Nedelja mobilnosti danas je obeležena u Novom Sadu.

Reč je o manifestaciji čiji je cilj podsticanje bolje povezanosti Beograda i Novog Sada održivim vidom prevoza, promocija održivih vidova saobraćaja u oba grada, edukacija mladih o značaju korišćenja aktivnih vidova kretanja i o negativnom uticaju saobraćaja na kvalitet životne sredine u gradovima, kao i načinima za njihovo ublažavanje.

Tema ovogodišnje kampanje je „Bolja povezanost“ praćena sloganom „Кrećimo se kvalitetnije!“ Stoga je oko 20-oro učenika šestih razreda OŠ „Mihajlo Petrović Alas“ iz Beograda vozom „Soko“ došlo u Novi Sad, gde će naučiti mnogo o korišćenju javnih bicikala, o autobusima koji koriste gorivo koje ne zagađuje životnu sredinu, a upoznaće se i sa poligonom za bezbednu vožnju bicikala, čemu se, kako su rekli, najviše i raduju.

Predstavnica Stalne konferencije gradova i opština, Klara Danilović, naglasila je da svi moramo da promenimo navike, kao i da gradovi i opštine treba da pomognu tome tako što će stvarati uslove za bolje i bezbednije kretanje pešaka i biciklista. Ona je dodala da se ova manifestcija obeležava u mnogim gradovima Evrope što znači da i tamo postoji potreba za menjanjem navika koje će smanjiti negativan uticaj saobraćaja na kvalitet životne sredine.

Nedelju mobilnosti u Novom Sadu ove godine zajednički organizuju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Stalna konferencije gradova i opština, gradovi Beograd i Novi Sad, Osnovna škola „Mihajlo Petrović Alas“ iz Beograda i preduzeće „Srbija voz“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.