Neće biti štrajka u školama 16. oktobra: Prosvetari prihvatili predlog Vlade Srbije

Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti doneli su odluku da prihvate predloženi dokument Protokola, koji je predložila Vlada Republike Srbije.

0
38

To znači da neće biti štrajka u školama koji je zakazan za 16. oktobar, piše Euronews Srbija.

“Nakon konsultacija sa odborima i članstvom dole potpisani reprezentativni sindikati su doneli odluku da prihvate predloženi dokument Protokola, koji je predložila Vlada Republike Srbije. Navedeno u Protokolu mora biti i realizovano u definisanim rokovima”, navedeno je u zajedničkom saopštenju koje su potpisali predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost, Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Predlog protokola rezultat je razgovora predstavnika Vlade Srbije i predstavnika reprezentativnih sindikata koji je bio prošle nedelje. 

Vlada je prošle nedelje svim sindikatima prosledila predlog protokola na izjašnjavanje.

Šta država u ovom momentu nudi prosvetnim radnicima? 

Vlada prosvetarima nudi već najavljeno povećanje plate od 10 odsto od januara 2024. godine, uvećanje naknade za odeljenske starešine od januarske plate sa 4 na 7 odsto.

“Reprezentativni sindikati i Vlada Republike Srbije nastaviće pregovore u toku 2024. godine, da bi početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme bila izjednačena sa prosečnom platom u Republici Srbiji najkasnije do 1. januara 2025. godine – Izmenom uredbe o koeficijentima ili povećanjem cene rada”, navedeno je u predlogu protokola.

Povećanje koeficijenta

Predviđeno je i povećanje koeficijenta po osnovu stručnog usavršavanja i profesionalnog razvoja nastavnika, vaspitača i stručnog saradnika od januarske plate – za pedagoškog savetnika 5 odsto od osnovne plate, za samostalnog pedagoškog savetnika 7 odsto od osnovne plate, za višeg pedagoškog savetnika 10 odsto od osnovne plate, za visokog pedagoškog savetnika 12 odsto od osnovne plate.

Vlada je ponudila i da u 2024. godini, poveća koeficijente za zaposlene u školama – 9,32 (portir, čuvar, kurir, domar… II SSS) do koeficijenta 9,36 (administrativni, finansijsko – knjigovodstveni radnik… IV SSS) i koeficijente za domara i kuvara (sa V SSS) 9,38.

“Ukoliko se članstvo sva 4 reprezentativna sindikata usaglase, daje legitimitet da se zvaničan protokol potpiše”, navedeno je u protokolu.

Zahtevi prosvetara

Zaposleni u prosveti organizovali su protest 26. septembra u Beogradu. Okupljanje je bilo ispred Skupštine Srbije, odakle su prošetali do zgrade Vlade Srbije gde su predali svoje zahteve.

Među zahtevima je bilo da se plate u  obrazovanju  izjednače  sa  prosečnom  platom u  Srbiji i da se izradi strategija za njihovo povećanje u narednom periodu.

Da se poveća dodatak odeljenjskim starešinama sa četiri na sedam odsto, kao i da se nastavi sa radom na smanjenju pedagoške administracije u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika u Srbiji.

Prošle nedelje predstavnici reprezentativnih sindikata imali su sastanak u Vladi Srbije. Kao plod tog razgovora Vlada Srbije predložila je sindikatima protokol na potpisivanje u kome je navedena dinamika povećanja plata, ali i povećanje naknade za starešinstvo, kao i povećanje koeficijenata nenastavnom osoblju u školama.

(Euronews Srbija)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.