(Ne)bezbednost i rad na crno

VIDEO K9: Građevinarstvo je kod među granama privrede u kojima radi veliki broj radnika na crno o čijoj bezbednosti na radu se ne vodi računa na adekvatan način. Novi Sad je postao najveće gradilište u Srbiji, kažu u Sindikatu građevinarstva Vojvodine koji, u cilju bezbednosti na radu, predlaže formiranje Saveta za borbu protiv rada na crno u dogovoru sa gradskim vlastima.

347

U Novom Sadu se godišnje gradi preko 700.000 kvadrata, to znači da se svaki četvrti kvadratni metar izgradi u našem gradu, kažu u Sindikatu građevinarstva Vojvodine, a zaštita građevinskih radnika na gradilištima zavisi od od toga koji je izvođač radova u pitanju.

“Uglavnom sad veće kompanije ulažu u radnike, u bezbednost i zdravlje, u HTZ opremu. U zgradi Galensa bio sam već nekoliko puta, tu se baš ulaže dosta u bezbednost, imaju lice koje vodi računa o bezbednosti, zdravlju, uradili su faktore procena rizika na radu koje danas mnoge firme nemaju, uglavnom svi naprave samo formalno da bi zadovoljili tu zakonsku formu, a ne obraćaju uopšte pažnju na to radno mesto”, rekao je Josip Modić, predsednik Sindikata građevinarstva Vojvodine.

U Srbiji je, prema njegovim rečima, samo od početka godine na gradilištima stradalo 30-ak radnika, a česte su i razne povrede na radu, mahom .

“Ali to su sve uglavnom firme koje zapošljavaju radnike na crno, to je najveći problem. Uglavnom to du male kompanije, danas završe jednu zgradu, ugase firmu, naprave pod drugim imenom i nastave da rade, ne plaćaju radnike, samim tim nemaju ni lice za bezbednost i zdravlje i radnici su nezaštićeni”, naveo je Modić.

Sindikat građevinarstva Vojvodine, je kako kažu, ovih dana u dogovoru sa gradonačelnikom i odgovornim poslodavcima građevinarstva da se napravi neka vrsta saveta za borbu protiv sive zone i rada za crno, kao i da se da veća podrška domaćim građevinskim kompanijama koje uredno plaćaju svoje doprinose i porez.

“Posle one privatizacije preko 30.000 ljudi je oterano u crnu zonu ili preko, mnogi su otpušteni. Svi znate za Neimar ili Budućnost, ti radnici su naterani da rade u sivoj zoni i to se već vuče dugo vremena, taj nedostatak radnika, a bilo je tu kvalitetnih radnika, oni su otišli i nisu ni imali priliku da obuče nove radnike, sad se dolaze mladi i eto nešto pokušava da se uradi čak i sa tim dualnim obrazovanjem”, kazao je Modić.

Povećana građevinska aktivnost, pogotovo u Novom Sadu, kako kaže Modić, dovela je do toga da je i konkurencija veća, ali i do povećanja zarada u ovoj oblasti.

Rad na crno, međutim, najveći je neprijatelj zaštite na radu zaposlenih u građevinarstvu, stoga, kako je istakao, Sindikat građevinarstva nade polaže u pomenuti savet čije su formiranje inicirali pre više od godinu dana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.