Neadekvatno održavanje ili loš kvalitet obuće?

VIDEO K9: Iako je novi Zakon o zaštiti potrošača iz 2014. godine uneo poboljšanja u pravni sistem, kako u Asocijaciji potrošača Srbije kažu, još uvek postoje brojni problemi u praksi u ovoj oblasti. Kupci se najčešće žale na loš kvalitet obuće, ali i na problem prilikom reklamacije, gde ne nailaze na razumevanje. Problem je, kako kažu, u mentalitetu trgovaca.

557
Zakon o zaštiti potrošača propisuje minimalnu garanciju od 2 godine. Međutim, svaka promena koja nastane u periodu do 6 meseci od kupovine smatra se da je postojala i u trenutku kupovine.
Obaveza trgovca je da zameni robu, ili da izvrši povraćaj novca. Međutim, ovo u praksi najčešće nije tako. Odgovor trgovaca često se svodi na to da je kvalitet robe dobar i da je problem u neadekvatnom održavanju.
Trgovci imaju potpisane ugovore sa pravnim licima koji vrše veštačenje obuće koja je predmet prigovora. Neretko je rezultat veštačenja neadekvatno održavanje. Time trgovac, kako u Asocijaciji potrošača kažu, dobija alibi da prigovor potrošača odbije, bez obzira na to što sam nalaz veštaka nije obavezujući za trgovca i što on ne mora da postupi po njemu. Retko se događa da trgovac izvrši zamenu, dodaju oni.
“Mora da se promeni način razmišljanja, trgovaca pre svega, zato što je dobra poslovna praksa izuzetno bitna. Ja ne znam zašto trgovci zbog jednog para obuće stvaraju sebi negativnu reklamu. I oni su u teškoj situaciji ali i taj potrošač će se sutra vratiti u tu radnju ukoliko bude zadovoljan. Ne samo obuća, sve danas može da se odlepi, pokvari, ali taj servis i odnos nakon kupovine je jako bitan i verujem da nijedan potrošač se više neće vratiti u tu radnju niti njegov prijatelj, rođak i tako”, rekao je Nikola Lončar iz Asocijacije potrošača Srbije.
Važno je prilikom kupovine obuće obratiti pažnju na deklaraciju, ističu u Asocijaciji potrošača, jer je to jedini dokaz šta ste kupili. Ako i uprkos tome ne naiđete na razumevanje trgovca, potrebno je potražiti pomoć. U ovom slučaju potrošači bi trebalo da se obrate organizacijama potrošača sa zahtevom da u njihovo ime povedu potrošački spor kako bi se izvršilo novo veštačenje. Neophodno je, kako kažu, biti istrajan u tome, jer je to jedini način da se nešto promeni.
Savet potrošačima je da čuvaju deklaracije i fiskalne račune i da, kako u Asocijaciji potrošača kažu, iskoriste pravo koje im zakonski pripada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.