Ne zaboravimo nestale

VIDEO K9: Međunarodni dan nestale dece obeležen je juče i u Novom Sadu. Na Trgu slobode akciju su organizovali Fondacija "Tijana Jurić" i Festival Food planet, uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova i Grada Novog Sada. Sa skupa je, između ostalog, upućena i poruka da ni jedno nestalo dete u Srbiji ne sme biti zaboravljeno, rekao je u emisiji Igor Jurić, osnivač Fondacije Jurić.

0
570

U Srbiji je samo tokom prošle godine prijavljeno preko 1.100 slučajeva nestanaka dece i maloletnika, od kojih je većina, na sreću uspešno rešena.

Međunarodni dan nestale dece Fondaciji Jurić izuzetno je važan, rekao je njen osnivač, jer je sam rad Fondacije baziran upravo na povećanju bezbednosti dece i njihovom pronalaženju, što je jedna od poruka koja je juče poslata sa skupa organizovanog tim povodom na Trgu slobode.

“Najvažnija poruka je, ustvari, da, prvo, u našoj zemlji nestane mnogo dece. To je činjenica sa kojom mi kao društvo moramo da se suočimo. Nestalo je prošle godine, znači pričam o 2016. godini, 1.113 dece. Na kraju 2016. još 46 mi nismo znali gde su, a tri su slučaja završila se tragično, znači, troje dece su našli, nažalost, onako kako niko ne želi, našli smo tri mrtva deteta. I poruka jeste da se svi zapitamo, zašto nam deca beže od kuće”, naveo je Jurić.

Odgovor na to pitanje, roditelji, socijalni radnici, psiholozi, društvo u celini moraju da daju zajedničkim delovanjem, rekao je Jurić. Evidentno je da neki problem postoji i da se u njegovom rešavanju neke stvaro moraju promeniti u cilju zaštite i bezbednosti dece, bilo da su ona sama pobegla od kuće ili je njihov nestanak vezan za neki od vid nasilja.

“To je prva stvar. Druga stvar je da mi, zaista, decu koja se nisu vratila, nažalost, kući, a ima ih mnogo, da ih ne smemo zaboraviti. Ne smemo ni jedno dete da zaboravimo za koje se ne zna i ne smemo da kažemo ‘nećemo ih više tražiti’. Moram da napomenem, naša Tijana kada je nestala i kada smo deset dana, jedanaest dana, dvanaest dana kada smo je tražili, u jednom momenu sam se uplašio, a šta će biti kada jednog dana policija kaže, mi sad moramo da idemo iz Bajmoka i ne možemo više da ostanemo ovde, idemo sada u Beograd, mislim na inspektore koji su bili na terenu”, naveo je Jurić.

Kada prođe određeno vreme roditelji nestale dece su prepušteni sami sebi i prolaze kroz pakao, naveo je Jurić. Osim dece, u Srbiji je veliki broj i odraslih nestalih osoba, rekao je Jurić. Fondacija do 15 juna, prema njegovim rečima, pokreće Registar za nestale osobe, kakav imaju sve zemlje u regionu i Evropi

“Mi smatramo da je to više nego potrebo. Reći ću vam i zašto. Vi sada možda ne znate ko je Biljana Đorić, možda ne znate ko je Aleksandar Lazić, mnogo osoba ima koje se vode kao nestala lica. I upravo na taj način želimo da ih pokažemo ljudima, da znaju, možda su nešto čuli, možda je neko i video neku osobu, jednostavo, nemamo uvid u to ko su nestale osobe u našoj zemlji i mi ćemo zbog toga pokrenuti taj registar”, kazao je Jurić.

On je naveo da se nada da će razgovori u ministarstvima pravde i unutrašnjih poslova, kao i sa Poverenikom za informacije od javnog značaja biti uspešno okončani, kako bi dobili neophodne dozvole za uspostavljanje Registra za nestale osobe, od čega, s obzirom na njegovu važnost, neće odustati, zaključio je Jurić.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.