Ne za klađenje je da za zdravlje

VIDEO K9: Psiholozi Savetovališta za mlade Doma zdravlja Novi Sad obišli su novosadske srednjoškolce i sa njima porazgovarali o opasnostima kockanja i klađenja.

0
33

U okviru projekta “Ne za klađenje je da za zdravlje” koji Dom zdravlja “Novi Sad” realizuje u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo, psiholozi Savetovališta za mlade obišli su Saobraćajnu školu ‚‚Pinki”, “E Gimnaziju”, Srednju baletsku školu, Tehnička školu ”Mileva Marić Ajnštajn” i Elektrotehničku škola “Mihajlo Pupin” gde su s učenicima razgovarali o opasnostima kockanja i klađenja.

Nove društveno-ekonomske okolnosti i intenzivan razvoj nauke i tehnologije, doveli su do pojave novih oblika nehemijske zavisnosti, u koju spada i kockanje, poručuju iz Doma zdravlja.

Iako ova aktivnost postoji od davnina, savremena medicinska nauka kockanje svrstava u grupu poremećaja navika i impulsa, a zbog negativnih posledica postalo i značajan javnozdravstveni problem. Kockanje može biti socijalno i patološko, a ovo drugo ima dalekosežne posledice i po pojedinca i po zajednicu.

Takođe, više od 95% osoba koje imaju problem sa kockanjem, imaju jedan ili više pridruženih mentalnih poremećaja, a čak 2/3 njih imaju tri ili više mentalna poremećaja poput anksioznosti, depresije i drugih, navode psiholozi Savetovališta.

Istraživanja su pokazala da mozak adolescenta burnije reaguje na dobitak nego što je to slučaj kod odrasle osobe, a ova uzrasna grupa istovremeno je manje osetljiva na gubitak.

Iz tog razloga stope problematičnog kockanja su 2-4 puta veće kod adolescenata, u odnosu na odrasle, a zbog čega je neophodno kontinuirano sprovoditi mere prevencije patološkog kockanja, zaključuju u Domu zdravlja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.