“NE” za klađenje “DA” za zdravlje

VIDEO K9: Novosadski Dom zdravlja nastavlja aktivnosti na prevenciji zdravlja među srednjoškolcima, ovoga puta kroz projekat NE za klađenje je DA za zdravlje.

0
18

Srednjoškolce Saobraćajne škole Pinki, E Gimnazije, srednje Baletske škole, Tehničke škole Mileva Marić Ajnštajn i Elektrotehničke škole Mihajlo Pupin, obišli su psiholozi Savetovališta za mlade Doma zdravlja Novi Sad u okviru projekta “Ne za klađenje je da za zdravlje” koji realizuju u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo.

Nove društveno-ekonomske okolnosti i intenzivan razvoj nauke i tehnologije rezultirali su pojavu novih oblika, takozvanih, nehemijskih oblika zavisnosti u koju spada i zavisnost od kockanja.

Kockanje može biti socijalno i patološko, a ovo drugo ima dalekosežne posledice i po pojedinca i po zajednicu.

Takođe, preko 95% osoba koje imaju problem sa kockanjem, imaju i jedan ili više pridruženih mentalnih poremećaja, a čak dve trećine njih imaju tri ili više mentalna poremećaja, poput anksioznosti, depresije i slično, navode iz Doma zdravlja.

Dodaju i da se mladi najčešće kockaju iz zabave, zbog brze zarade, pod uticajem vršnjaka ili po ugledu na starije članove svoje porodice.

Istraživanja, međutim, pokazuju da su stope problematičnog kockanja 2-4 puta veće u adolescenata u odnosu na odrasle, zbog čega je neophodno kontinuirano sprovoditi mere prevencije patološkog kockanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.